hr | en

Projekt 'Hrčak'

Hrčak – lociranje rukopisa i autografa partitura skladbi hrvatskih skladatelja koji se nalaze po privatnim ostavštinama, u posjedu privatnih osoba i njihov prijenos i pohrana u glazbene knjižnice koje imaju optimalne uvijete za njihovo čuvanje.

O projektu: Davor Merkaš, urednik

Mnoštvo rukopisa i autografa partitura, dakle vlastoručnih zapisa ili prijepisa skladbi hrvatskih skladatelja, još uvijek se nalazi po privatnim ostavštinama, u posjedu privatnih osoba. U velikom broju takvih slučajeva dragocjeni autografi ili prijepisi – koji su vrlo često jedan jedini primjerak te skladbe uopće, dakle unikat koji nikad nije bio niti umnožen niti kopiran, a još manje izdan kao tiskano izdanje – nalaze se u podrumima, tavanima, vrlo često prostorijama koje nisu pogodne za čuvanje »zubu vremena« podložne, krhke i osjetljive, a tako vrijedne građe, a njihovi »čuvari« u najvećem broju slučajeva nisu svjesni njihove jedinstvenosti i vrijednosti. Povijest je pokazala da je puno takovih unikatnih partitura, zbog nebrige, neznanja ili drugih razloga, u jednom trenutku) jednostavno uništen ili, što je još tragičnije, bačen u smeće (najčešće kad je stan »po hitnom postupku« pražnjen, no i u slučajevima kad bi buknuli požari ili navalile poplave). Takve slučajeve hrvatska glazba bilježi ne samo kroz povijest, nego i u XX. pa čak i XXI. stoljeću, što iziskuje trenutačno djelovanje.

Osnovna zadaća projekta »Hrčak« je da se partiture i ostavštine, nakon što ih se locira, prenesu i pohrane u glazbene knjižnice koje imaju optimalne uvjete za njihovo čuvanje, što podrazumijeva i:

  1. stvaranje barem još jedne dodatne kopije, 
  2. njihovo skeniranje, odnosno prebacivanje u digitalni format koji omogućuje lakšu reprodukciju i transfer na bilo koju lokaciju u svijetu,
  3. njihovu fizičku zaštitu (fizičku zaštitu i konzervaciju papira i očuvanje postojanosti tinte, olovke ili drugog sredstva samog zapisa).

U kontekstu ovog projekta, sve one koje u svojim privatnim ostavštinama čuvaju bilo kakav tip rukom pisanih nota, pozivamo da nam se jave. Vrlo rado ćemo doći na Vaše tavane, u podrume ili drvarnice. Možda baš Vi kod kuće čuvate dragocjeni segment hrvatske povijesti glazbe, a da toga uopće niste svjesni...