hr | en

10. Festival Orgulje Zagrebačke katedrale - koncert Nevena Kraljića

Objavljeno: 2019-09-11

Rujanski dio 10. Festivala Orgulje Zagrebačke katedrale započinje koncertom glavnog katedralnog orguljaša Nevena Kraljića u četvrtak 12. rujna 2012. u 20 sati. Na programu su djela vrhunskih njemačkih i francuskih skladatelja Buxtehudea, Bacha, Francka i Langlaisa. Ulaz je slobodan.


Orguljaš Neven Kraljić diplomirao je orgulje i na Institutu za crkvenu glazbu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Više od osamnaest godina bio je orguljaš Bazilike Majke Božje Trsatske. Kao Rječanin ponosan je što je kao orguljaš sudjelovao u programu pohoda pape Ivana Pavla II. Rijeci i Trsatu. Kao titularni orguljaš katedrale u Zagrebu sudjelovao je u orguljanju prilikom posjete pape Beneditka XVI. gradu Zagrebu. Orguljaš Kraljić koncertira po Hrvatskoj i van nje. Surađuje s mnogim solistima, zborovima, pri snimanju mnogih nosača zvuka.
 
 
 

Festival Orgulje Zagrebačke katedrale ove godine slavi desetu obljetnicu. Ponosni smo i sretni što je Festival do sad ugostio preko osamdeset umjetnika iz cijelog svijeta te što smo na Festivalu imali priliku čuti čitav niz praizvedbi pisanih baš za Festival i umjetnike orguljaše koji su nastupali. Riječ je o sjajnim skladateljima: Davor Bobić, Dalibor Bukvić, Ante Knešaurek, Matija Ivšić, nezaobilazni Anđelko Klobučar, te talijanski skladatelj Grimoaldo Macchia i francuski Jean-Paul Verpeaux. Naš Festival definitivno je zauzeo  nezaobilazno mjesto u Europi i svijetu što se tiče orguljaških koncerata, umjetnika i njihovih gostiju. Ljepota i vrijednost orgulja njemačke gradione Walcker iz 1855. godine još je više došla do izražaja kroz sjajne koncerte domaćih i stranih orguljaša u više nego inspirativnom ambijentu predivne zagrebačke katedrale. Stoga za ovaj deseti Festival zagrebačkoj i stranoj publici poklanjamo deset vrsnih koncerata. Uz mlade hrvatske orguljaše Ivana Bosnara, Milana Hibšera, Nikole Cerovečkog, Katarine Javore, predstavit će nam se i umjetnički voditelj i pokretač Festivala Edmund Andler-Borić, te njemački orguljaš Andreas Boltz, talijanski Eugenio Maria Fagiani, poljski Piotr Rachon i austrijski Christian Iwan. Također i ovogodišnji gosti na Festivalu su sjajni mladi glazbenici s već zapaženim koncertnim angažmanima: sopranistica Antonia Dunjko, trubač Igor Mrnjavčić, violinistica Katarina Kutnar. Ponosni smo što ćemo Festival u rujnu zaključiti koncertom domaćih glazbenih snaga same zagrebačke prvostolnice Katedralnim mješovitim zborom pod ravnanjem mo Matije Škvorca. Vjerujemo da će te naći način i vrijeme i posjetiti naš 10. Festival orgulje Zagrebačke katedrale, te ga i najaviti i popratiti u vašim medijima.
 
Ususret 10. Festivalu Croatia Records izdala je CD Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale koji je snimio orguljaš Edmund Andler-Borić.
 
Udruga Zvuci tišine
 
Edmund Andler-Borić, umjetnički voditelj Festivala
 

Nazad