hr | en

12. međunarodno natjecanje glazbene mladeži Lions Grand Prix u Rijeci

Objavljeno: 2006-04-20

U Rijeci se od 20. do 22. travnja 2006. održava međunarodno natjecanje glazbene mladeži «Lions Grand Prix» što ga organizira Lions klub Rijeka. Natjecanje se održava u dvorani Filodramatice, uz potporu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


lions grand prixPosebnost ovoga natjecanja je što se ono održava u jedinstvenoj kategoriji. Namijenjeno je doista mladim glazbenicima do 18 godina starosti, učenicima i studentima javnih i privatnih škola i učilišta, kao i samoukim mladim glazbenicima. Svaki takmičar mora u program trajanja do petnaest minuta obavezno uvrstiti jednu skladbu hrvatskih skladatelja. Prijavilo se četrdesetak glazbenika iz Hrvatske i Slovenije.
Utemeljitelj natjecanja je poznati operni umjetnik Bojan Šober. Imena dosadašnjih pobjednika i dobitnika nagrada koji su počeli uspješne glazbene karijere govore o kvaliteti natjecanja. Među njima su pijanisti Goran Filipec, Filip Fak i Bruno Vlahek, violončelistica Kajana Pačko, saksofonist Gordan Tudor. Natjecanjem je prošlo blizu 500 mladih glazbenika.

Dodjeljuju se Grand Prix, te druga i treća nagrada sa simboličnim novčanim iznosima. Osim toga, Lions Cluba Rijeka dodjeljuje drugu nagradu po važnosti, nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, a i publika na završnom koncertu bira svog favorita.

U Zagrebu je već održan jedan krug izlučnog natjecanja (Lionsove regije Sjever). U četvrtak i petak, 20. i 21. travnja u Rijeci se održavaju izlučna natjecanja, a u subotu 22. travnja je javni završni koncert s proglašenjem nagrađenih.

Stručni ocjenjivački sud radi u sastavu Olga Šober, Sonja Pečar Karabaić, Marina Ambokadze, Bojan Šober i Davor Schopf.

Nazad