hr | en

13. međunarodno natjecanje glazbene mladeži Lions Grand Prix u Rijeci

Objavljeno: 2007-04-11

U Rijeci se od 12. do 14. travnja 2007. održava međunarodno natjecanje glazbene mladeži Lions Grand Prix što ga organizira Lions klub Rijeka. Natjecanje se održava u dvorani Filodramatice, uz potporu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


Posebnost ovoga natjecanja je što se ono održava u jedinstvenoj kategoriji. Namijenjeno je doista mladim glazbenicima do 18 godina starosti, učenicima i studentima javnih i privatnih škola i učilišta, kao i samoukim mladim glazbenicima. Svaki takmičar mora u program trajanja do petnaest minuta obavezno uvrstiti jednu skladbu hrvatskih skladatelja. Prijavilo se pedesetak glazbenika iz Hrvatske i Slovenije.
Utemeljitelj natjecanja je poznati operni umjetnik Bojan Šober. Imena dosadašnjih pobjednika i dobitnika nagrada koji su počeli uspješne glazbene karijere govore o kvaliteti natjecanja. Među njima su pijanisti Goran Filipec, Filip Fak i Bruno Vlahek, violončelistica Kajana Pačko, saksofonist Gordan Tudor, violinist Marco Graziani. Do sada je natjecanjem prošlo petstotinjak mladih glazbenika.
Dodjeljuju se Grand Prix, te druga i treća nagrada sa simboličnim novčanim iznosima. Osim toga, Lions Cluba Rijeka dodjeljuje drugu nagradu po važnosti, nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, a i publika na završnom koncertu bira svog favorita.
U Zagrebu je već održan jedan krug izlučnog natjecanja (Lionsove regije Sjever). U četvrtak i petak, 12. i 13. travnja u Rijeci se održavaju izlučna natjecanja, a u subotu 14. travnja je javni završni koncert s proglašenjem nagrađenih.
Stručni ocjenjivački sud radi u sastavu Olga Šober, Sonja Pečar Karabaić, Marina Ambokadze, Bojan Šober i Davor Schopf.

Nazad