hr | en

16. Proljetna revija jazza

Objavljeno: 2006-04-21

Od 24. do 27. travnja 2006. u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početak u 20 sati održava se 16. Proljetna revija jazza


Proljetna revija jazza

Ponedjeljak, 24. travnja

Endgrad (A)

Goran Kajfeš Headspin (S)

Utorak, 25. travnja


Dražen Boić i gosti

Elmhurst College Jazz Band (USA)
Dirigent: Doug Beach

Srijeda, 26. travnja

HGM Jazz Orkestar Zagreb
Dirigent: Sigi Feigl
Gost: Kevin Mahogany; vokal (USA)

Četvrtak, 27. travnja

Nove nade jazza "Marjan Marjanović"

Black Coffee i klapa MendulaEndgrad (A)
Johannes Enders saksofoni, klarineti, flauta
Herwig Gradischnig saksofoni, klarineti, flauta
Thomas Stabenow kontrabas
Howard Curtis bubnjevi

Nakon dvije veće turneje s 40-ak odsviranih koncerata sastav Endgrad ponovo je na putu po Europi. Trojica iskusnih europskih muzičara i američki bubnjar u specifičnom sastavu bez harmonijskih instrumenata i ovog će se puta posvetiti onom što bismo mogli nazvati «komornom glazbom u jazzu». A uzori bi im mogli biti slični sastavi velikana saksofona Joea Hendersona ili Sonnyja Rollinsa, no i Elvin Jones na legendarnim snimkama Live at the Lighthouse, gdje su mu partneri Dave Liebman i Steve Grossman.

Goran Kajfeš Headspin (S)
Goran Kajfeš; truba, udaraljke
Per Ruskträsk Johansson; alt saksofon
Jesper Nordenström; klavijature
Johan Berthling; bas
Kjell Nordeson; bubnjevi
Johan Skugge; udaraljke, elektronika

Od svojeg nastupa s ocem Davorom u sklopu jazz ciklusa pred četiri godine Goran Kajfeš razvio se u briljantnog trubača, te se uvrstio među najznačajnije švedske jazz glazbenike. Sastavi Oddjob ili Nacka Forum u kojima je djelovao bili su međunarodno zapaženi, no njegov vlastiti projekt Headspin doveo ga je već debitantskim albumom na prvu liniju. Drugi album nagrađen je švedskom diskografskom nagradom kao najbolja jazz produkcija godine 2005.

Današnji goranov glazbeni izraz, iako neprijeporno inspiriran misticizmom Milesa Davisa, svjedoči prisustvo indijskih i afričkih elemenata, elektroničke i dance glazbe, ali i njegovih hrvatskih korijena. Najjednostavnije bi bilo nazvati goranovu glazbu fuzijom (fusion), no možda bismo joj time nanijeli nepravdu ne naglasivši njenu suvremenost, plesnost i svojevrsnu anticipaciju onog što će tek doći.

Dražen Boić i gosti

Sudjeluju: Gabi Novak, Josipa Lisac, Arsen Dedić, Zdenka Kovačiček, Jelena Balent, Drago Diklić, Vesna Pisarović, Davor Štern i Krunoslav Slabinac

Dr. Dražen Boić rodio se u Zagrebu 11. travnja 1931.. Od rane mladosti svira klavir, a kasnije studira medicinu, no odlučuje se za poziv profesionalnog glazbenika kojeg započinje 1954. kao pijanist u plesnom orkestru Radio-Zagreba.

Tijekom polustoljetne karijere djelovao je primarno kao pijanist-solist profiliravši se u najpouzdanijeg korepetitora, odnosno pratioca na klaviru hrvatske jazz scene, a njegovo su veliko iskustvo, zavidnu sposobnost improvizacije i poznavanje ogromnog broja pjesama redovito koristili brojni pjevači zabavne i pop scene. Takve suradnje vodile su ga isprva na velike turneje po bivšem Sovjetskom savezu, a kasnije po cijelom svijetu, te mu priskrbile brojne televizijske nastupe u kojima je briljirao svojom spontanošću i pouzdanošću.

Povodom svog 75. rođendana Dražen Boić će nastupiti uz vokalne soliste.

Elmhurst College Jazz Band (USA)
Dirigent: Doug Beach
Frank DeCarlo, Patrick Grosser; alt saksofoni
Ian Robinson, Brett Palmer; tenor saksofoni
Brian Toms; baritone saksofon
Frank Cook, Kelly Page, John Dorhauer, Jennifer Szczerbinski, John Norman; trube
Josh Kaminsky, Chris Boeyink, Lindsey Taich; tromboni
Mike Bonham; bas trombon
Erin Mullarney; klavir
Mike Pinto; gitara
Andrew Hassell; bas
Brian Collins; bubnjevi
Melody Alvarado; vocal

Elmhurst College Jazz Band etablirao se kao jedan od najboljih studentskih ansambala Amerike. Pod ravnanjem svog dirigenta Douga Beacha, ECJB redovito dobiva odlične kritike i recenzije za nastupe na značajnim festivalima uz velikane kao što su Clark Terry, Lee Konitz, Conte Candoli, Pete Christlieb, Diane Schuur, Rob McConnell ili Bob Brookmeyer.

ECJB nastupao je u 19 država svijeta, a dvaput je na europske turneje izaslan od State Departmenta. Uz izvedbe klasičnog jazz programa u djelovanje ansambla spada i njegovanje odnosa s aktivnim skladateljima i aranžerima, pa su tako Bill Holman, Alan Broadbent i Denis DiBlasio napisali djela na narudžbu ECJB.

Svake godine održava se i Elmhurst College Jazz Festival, gdje je ECJB domaćin velikom broju jazz orkestara i eminentnim solistima.

Iznimno aktivan i raznovrstan glazbenik, Doug Beach danas ostvaruje karijeru dirigenta, skladatelja, pedagoga, izdavača i glazbenog producenta. Od osnutka vodi ECJB. U vrhunac njegovih uspjeha spadaju nagrada ASCAP-a za originalnu skladbu, te Grammy za najbolji aranžman, kojeg je dobio za svoje viđenje standarda «Cottontail» na albumu New York Voices.


HGM Jazz Orkestar Zagreb
Dirigent: Sigi Feigl
Gost: Kevin Mahogany; vokal (USA)

Zdenko Ivanušić, Dejan Kus, Ivan Ivanov, Damir Horvat, Bojan Vukelić; saksofoni

Mario Stuhlhofer, Antonio Geček, Zvonimir Bajević, Branko Sterpin, Marko Bobičanec; trube

Vid Žgajner, Luka Žužić, Miron Hauser; tromboni

Andrija Petej; bas trombon

Davor Dedić; klavir

Elvis Penava; gitara

Goran Rukavina; kontrabas

Bruno Domiter; bubnjevi

HGM jazz orkestar osnovan je početkom 2002. godine u Grožnjanu na inicijativu mladih jazz glazbenika, polaznika ljetne glazbene škole. Zahvaljujući redovnom sustavu proba, radionica i velikom broju održanih koncerata (na kojima su kao gosti nastupali, uz hrvatske umjetnike, i velika svjetska imena) s vrlo različitim programima, danas su postali relevantno glazbeno tijelo, a ujedno i jedini sustav jazz edukacije u Hrvatskoj.

Kevin Mahogany pjevao je i svirao otkad zna za sebe. S 12 godina već vlada s nekoliko instrumenata i ostvaruje svoj prvi profesionalni angažman. Nakon diplome na Baker University vraća se u rodni Kansas City i oformljuje svoja prva dva sastava s kojima osamdesetih godina stječe veliku popularnost. 1993. godine snima svoj prvi album kojim stječe međunarodno priznanje. Otad je snimio još deset albuma i dostigao zavidnu karijeru potvrdivši se kao jedan od vodećih jazz pjevača današnjice. U Hrvatsku dolazi prvi puta.

Nove nade jazza «Marjan Marjanović»
Prateći sastav:
Igor Savin; klavir, aranžmani
Nenad – Jura Vrandečić; kontrabas
Salih Sadiković; bubnjevi

Black Coffee i klapa Mendula
Glasovi Dalmacije
Nebojša Lakić; klavir
Renato Švorinić; bas
Jadran Dučić Čićo; bubnjevi
Vesna Matana Matić, Ani Vučetić, Ivana Radić Vlahov; vokali

Black Coffee djeluje od 1993., a prvi nosač zvuka izdaje 1996.. Na tom albumu gostuju Oliver Dragojević i Gibonni, čime grupa naglašava svoju vezu s dalmatinskom tradicionalnom glazbom. Od tada je grupa nastupala na većini hrvatskih jazz festivala te izdala ukupno 5 nosača zvuka. Na kasnijim albumima im gostuju Boško Petrović, Matija Dedić, Zdenka Kovačiček i drugi. Više puta su nominirani za nagradu Porin od kojih su jednu i dobili, a suradnja s mnogim zvijezdama hrvatske pop glazbe (Gabi Novak, Arsen Dedić, Tedi Spalato, Divas, Meri Cetinić, Bruno Kovačić, TBF i drugi) ostaje njihova programska karakteristika.

Projekt Glasovi Dalmacije pokušaj je reafirmacije stare, zaboravljene dalmatinske pjesme u svom izvornom obliku, ali uz korištenje elemenata jazz glazbe. Na programu su zastupljene i kompozicije hrvatskih autora poput Ljube Stipišića, Zvonka Kerana i Zdenka Runjića. Premijera ovog projekta je bila na Jazz for Peace festivalu u Pescari 2003.

Cijena ulaznica za pojedinačni koncert 70 kn. Popust za komplet ulaznica 25%. Članovi Jazz kluba Zageb ostvaruju popust od 60%.

www.jazz.hr

www.lisinski.hr

www.ulaznice.hr

Nazad