hr | en

29. Brodsko glazbeno ljeto

Objavljeno: 2018-06-12

Mjuzikl, jazz, klasika, tango, etno… dobra glazba ne poznaje granice. Stoga će mnoštvo dobre glazbe i ovoga ljeta odjekivati koncertnim prostorima Slavonskog Broda. Ovogodišnje Brodsko glazbeno ljeto svečano su otvorili članovi Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, u petak 8. lipnja u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić. Probranim pjesmama iz najpoznatijih mjuzikala odveli su publiku na nezaboravan put u Čarobni Broadway. Mjesec i pol vrhunskih glazbenih doživljaja svečano će zaokružiti gostovanje Cubisma i, u Brodu već stalnoga gostujućeg ansambla, Jazz orkestra HRT-a 26. srpnja na Platou ispred kazališta.


U međuvremenu građani Slavonskog Broda i okolice, dragi gosti namjernici iz čitave Slavonije, pa i oni koji se u Brodu nađu na turističkim putovanjima, imat će priliku uživati u još 14 glazbenih programa. Prema dobrom običaju sve udruge u kulturi koje djeluju pri Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić, koja je organizator manifestacije, prikazat će se u najboljem svjetlu (možda i privući neke nove zainteresirane članove). Cjelovečernje programe priredit će Brodski tamburaški orkestar (12. lipnja), Gradska limena glazba Željezničar (13. lipnja), Studio za moderni i klasični ples Brodski leptirići (18. lipnja), Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy (4. srpnja), a Hrvatsko pjevačko društvo Davor organizirat će Susret pjevačkih zborova (21. lipnja). Uz to, Glazbena škola Slavonski Brod priredit će Koncert nagrađenih učenika (15. lipnja). 
Posebno je važno istaknuti da će se Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić prostornim i tehničkim kapacitetima uključiti u cjelodnevno obilježavanje Svjetskoga dana glazbe 21. lipnja, kao jedan od partnera glavnom organizatoru Umjetničko-glazbenoj udruzi Slavonski Brod.
 
Već početkom Brodskoga glazbenog ljeta, 10. lipnja u crkvi Franjevačkog samostana, koncertnu će poslasticu prirediti zagrebački Ansambl za ranu glazbu Minstrel. Slušatelje će provesti kroz renesansni glazbeni vrt, djelima Kapsbergera, Rossija i Tromboncina, svirajući na izvornim instrumentima. 
Na Brodsko glazbeno ljeto vratit će se Tihomir Hojsak i Fillip Novosel, ovoga puta izvodeći glazbu Gibonnija na kontrabasu i tamburi (20. lipnja), uvijek atraktivni ansambl Sudar Percussion s programom Oxygene, glazba Jean Michel Jarrea (9. srpnja) te godinama neizostavni prijatelji s glazbene radionice u Grožnjanu - Ethno Croatia on the road (19. srpnja). Ovaj široki raspon stilova upotpunit će Tango kvintet Beltango iz Beograda (6. srpnja) i Vokalni sastav Akvarel iz Osijeka (8. srpnja), a svi ljubitelji jazza uživat će u nastupima kvarteta istaknutog riječkog jazz kontrabasista i slikara Vedrana Ružića (28. lipnja) te Jazz ansambla Swingwagon (16. srpnja) koji okuplja mlade glazbenike studente u Grazu, među kojima i brodskog kontrabasista Tina Džaferovića. 
 
Kazališna dvorana, dvorana Glazbene škole, franjevačka crkva, Korzo, Tvrđava, otvoreno zvjezdano nebo iznad Platoa… u Slavonskom Brodu ovoga ljeta dobra glazba ne poznaje granice. 

KKD IBM

 

Nazad