hr | en

6. Međunarodno natjecanje za mlade violončeliste Antonio Janigro

Objavljeno: 2006-10-16

Koncertna direkcija Zagreb u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i Osnovnom glazbenom školom Slavko Zlatić organizira 6. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro koje će se po četvrti put održati u Poreču od 20. do 25. listopada 2006.


Na natjecanju nastupa 75 kandidata iz 19 zemalja.

Antonio JanigroOcjenjivački sud (abecednim redom)
Ljerka Honda-Rosenberg
Gordana Keller Petrej
László Mező - predsjednik
Silvija Sondeckiene
Mauro Šestan


Službene nagrade
U svakoj kategoriji ocjenjivački sud dodjeljuje tri nagrade. Svi nagrađeni natjecatelji dobivaju diplome.

Posebne nagrade
Nagrada Grada Poreča
Nagrada Hrvatskog društva gudačkih pedagoga
Nagrada Hrvatske glazbene mladeži
Nagrada Zagrebačkih solista
Nagrada Memorijala Franjo Krežma, Osijek
Nagrada Accord Case
Nagrada Mije Bučara
Nagrada EMCY za glazbenu umjetnost Janigro Poreč

Kontakt osobe:
Gabrijela Krmpotić: 4501203
Lana Puclin: 4501197
ANTONIO JANIGRO (1918. – 1989.), violončelist, dirigent i pedagog, jedan je od najvećih europskih glazbenika našega doba. Školovao se na Konzervatoriju u Milanu te na Ecole Normale de Musique u Parizu. U vrijeme studija započinje solističku karijeru koja ga vodi u mnoga svjetska glazbena središta, nastupa uz znamenite orkestre i dirigente, surađuje s pijanistima Carlom Zecchijem, Paulom Badurom-Skodom i Dinuom Lipattijem. Godine 1939. dolazi u Zagreb gdje niz godina djeluje kao profesor u Glazbenoj školi Beethoven, na Muzičkoj akademiji, vodi Komorni orkestar Radio-televizije Zagreb (današnje Hrvatske radiotelevizije), te utemeljuje ansambl Zagrebačkih solista. Nakon gotovo tri desetljeća provedenih u Hrvatskoj, odlazi u Milano gdje vodi Ansambl Angelicum, zatim je u Saarbrückenu na čelu Komornoga radio-orkestra dok u Düsseldorfu niz godina djeluje kao pedagog na Konzervatoriju Robert Schumann. Prisutan je i u Salzburgu gdje vodi ansambl Camerata Accademica, te drži majstorske tečajeve na Mozarteumu, u Portugalu, Velikoj Britaniji i Kanadi. U Torinu održava majstorski tečaj u okviru manifestacije Susreti s glazbom, pred kraj života djeluje u zakladi Romano Romani u Brescii.

Golem je umjetnički doprinos Antonija Janigra hrvatskoj glazbi. Umjetnik istančana ukusa, veliki erudit, vrstan poznavatelj glazbene literature, violončelist prekrasna tona, raskošne interpretacije i briljantne tehnike, kao dirigent dao je ovoj sredini neprocjenjivi doprinos majstorskim stilskim tumačenjima. Kao komorni glazbenik sudjelovao je u legendarnom zagrebačkom glasovirskom triju Maček-Šulek-Janigro. Svojim pedagoškim znanjem odgojio je niz vrsnih glazbenika.Nazad