hr | en

65. Međunarodni skladateljski Rostrum u Budimpešti

Objavljeno: 2018-05-14

Hrvatski radio (HRT) sudjeluje na još jednom izdanju prestižnog međunarodnog skladateljskog natjecanja International Rostrum of Composers, koje se održava pod okriljem International Music Council (Međunarodnog glazbenog savjeta). Ove godine domaćin je Mađarska, odnosno Bartok Radio Mađarske RTV, a natjecanje u Budimpešti (od 14. do 19. 05.) na kojem sudjeluje 26 nacionalnih radijskih postaja sa četiri kontinenta i ukupno 56 skladbi bit će još jedna prilika za predstavljanje i promicanje i hrvatske suvremene glazbe.


 
Hrvatsku predstavljaju dvije skladbe: "identification<changeability>stagnation" mladog skladatelja Matka Brekala u izvedbi švicarskih glazbenika ansambla pre-art soloists (sa snimke njihova nastupa na festivalu Novalis u Zadru) te "Kako je Potjeh tražio istinu" skladatelja Vjekoslava Nježića koji je ujedno i producent studijske snimke tumačenja Simfonijskog orkestra HRT-a pod dirigentskim vodstvom Pierre-Andréa Valladea (skladba je bila praizvedena na prošlogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb u sklopu Majstorskoga ciklusa). Odabir skladbi s natjecanja, uz nagrađene i preporučene, bit će emitiran u ciklusu Izlog sadašnjice na HR3 tijekom kolovoza.
 
Prestižno međunarodno natjecanje za skladbe nastale unutar pet godina, pod okriljem Međunarodnog glazbenog savjeta (International Music Council) u sjajnoj tradiciji od godine 1954. kada se počinju okupljati nacionalne radijske postaje da bi međusobno predstavile ali i ocijenile i nagradile najvrsnije skladbe a time i promicale i nova skladateljska imena u najširem medijskom okolišu.
To je natjecanje tijekom desetljeća postalo najznačajnijom platformom predstavljanja i promicanja suvremene glazbe putem radijskih emitiranja pružajući ujedno i jedinstveni forum razmjene među radijskim urednicima stručnjacima za suvremenu glazbu. Uz potoru Europske radijske unije (EBU) i ove će se godine u 65. izdanju natjecanja okupiti delegati iz 26 nacionalnih radijskih postaja sa četiri kontinenta predstavljajući 56 recentno nastalih skladbi, koje će se boriti za prestižno priznanje unutar glavne kategorije, ali i unutar kategorije skladatelja do 30 godina.
Cilj projekta Rostrum+ koji je započeo prije dvije godine jest doseg što većeg auditorija upravo odabranom suvremenom glazbom, pa se osim emitiranja na radijskim postajama (kojih je u prošloj godini bilo ukupno 700), upriličuje poseban tjedan javnog slušanja na internetu (Streaming week)..
 
Pobjednici će biti proglašeni u petak, a u konkurenciji 56 skladbi nalaze se djela iz 26 zemalja -  od Australije, Argentine i  Ujedinjenog Kraljevstva do  Islanda, Švedske, Finske, Norveške, Francuske, Njemačke, Švicarske, Estonije i, naravno, Hrvatske.
 
Delegatkinja iz Hrvatske, ujedno i selektorica te članica ocjenjivačkog suda na natjecanju, jest muzikologinja Iva Lovrec Štefanović, urednica na HRT.
 
 
Više o projektu i natjecanju http://rostrumplus.net/

Nazad