hr | en

Adventski koncert u Sisku

Objavljeno: 2017-12-07

Ciklus adventskih večernjih koncerata nedjeljom nastavlja se i ove godine u Sisačkoj katedrali.10.12.2017. u 20 sati
Pjevački zbor mladih "Mato Bučar" Petrinja

17.12.2017. u 20 sati
KUD „Moslavec“ Voloder
„Antunova srca“ crkveni zbor mladih župe Voloder


Sisačka biskupija
Gradska galerija Striegl

Ciklus adventskih večernjih koncerata
u Sisačkoj katedrali

Pjevački zbor mladih
"Mato Bučar"
Petrinja

Program:

Gregorijanski koral
Rorate Caeli

Anđelko Klobučar (1931. – 2016.)
Rosite nebesa
Solo: Lukrecija Štajcar

Arvo Pärt (r. 1935.)
Bogoroditse Djevo

Cesar Franck (1822. – 1890.)
Panis Angelicus
Solo: Tena Lončarević
Orgulje: Robert Jakica


Stevan Mokranjac (1856. – 1914.)
Tebe pojem

Jacques Arcadelt (1507. – 1568.)
Ave Maria

Ruski pravoslavni napjev
Heruvimskaja pjesnj

Pjevački zbor mladih "Mato Bučar" Petrinja  nastao je u lipnju 2014. godine. Zbor okuplja mlade Petrinjce u dobi od 15 do 30 godina te radi na popularizaciji zborskog pjevanja među mladima u Petrinji. PZM "Mato Bučar"sudjelovao je u brojnim gradskim manifestacijama u Petrinji, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Petrinji, Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja, Gradskom limenom glazbom i dr. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nagradilo je zbor za uspješan rad i odlične rezultate nagradom Oskar znanja (2015. i 2016. godine). Zbor je osvojio dvije srebrne plakete na 58. i 59. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu (2015. i 2016. godine). Također, PZM "Mato Bučar" pobjednik je kategorije B (slobodni program) na 13. natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova Zagreb 2016. Na prvom međunarodnom natjecanju zborova Croatia Cantat, u Osijeku 2016. godine, zbor je nagrađen zlatnom plaketom u kategoriji folklorne zborske glazbe i srebrnom plaketom u kategoriji klasične zborske glazbe. Na Festivalu glazbe Zagreb 2016. PZM "Mato Bučar" osvojio je srebrnu diplomu u kategoriji A (zadani program). U svibnju 2017. zbor je sudjelovao na prestižnom Harmonie Festivalu u Lindenholzhausenu (Njemačka) te je nagrađen brončanom plaketom u kategoriji tradicijske glazbe. Također, 2017. godine zbor je preuzeo organizaciju Lipanjskih zvuka. Od siječnja 2016. godine zbor vodi Katarina Mandić, studentica Muzičke akademije u Zagrebu.
Katarina Mandić je studentica treće godine orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Ljerke Očić. Srednju glazbenu školu orgulja  pohađala je u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu i uspješno maturirala u klasi profesorice Jasne Šumak Picek. Sudjelovala je na regionalnom natjecanju orgulja 2015. godine i osvojila II. nagradu, a ove godine je osvojila I. nagradu na državnom natjecanju orgulja te je tako dobila i Oskar znanja - nagradu Agencije za odgoj i obrazovanje  Ministarstva znanosti i obrazovanja. Od siječnja 2016. godine vodi Pjevački zbor mladih „Mato Bučar“, s kojim je osvojila brojna priznanja i nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima.


 


Sisačka biskupija
Gradska galerija Striegl

Ciklus adventskih večernjih koncerata
u Sisačkoj katedrali


KUD „Moslavec“ Voloder i
 „Antunova srca“ crkveni zbor mladih župe Voloder

Program:

Tomislav Uhlik (r. 1956.)
DOLETEL JE Z NEBA POSEL
pučka duhovna pjesma iz Međimurja, zapisao Vinko Žganec

Tradicijske duhovne pjesme:
ZLATNIH KRILA
VESELJE TI NAVJEŠĆUJEM
DVORANI NEBA
RODIO SE BOG I ČOVJEK

Johannes Brahms (1833. – 1897.)
USPAVANKA

Tradicijske duhovne pjesme:
O PASTIRI, ČUDO NOVO
TRI KRALJA JAHAHU
U TO VRIJEME GODIŠTA
KYRIE ELEISON
SVIM NA ZEMLJI

Joško Banov/Vlatko Škurja:
SRETAN TI BOŽIĆ, NARODE MOJ

Tradicijske duhovne pjesme:
VESELI SE MAJKO BOŽJA
SKLOPI BLAGE OČICE
OJ DJETEŠCE MOJE DRAGO
Siniša Leopold/Drago Britvić/Nikša Bratoš:
BILI BOŽIĆ

Mario Vestić/Denis Špegelj
RADUJ SE SVIJETE

RADUJTE SE NARODI – tradicijska


U bogatoj povijesti moslavačkog sela Voloder, osobito mjesto pripada skrbi za očuvanje i prezentaciju izvorne pučke tradicije. Glavnina tog neprocjenjivog blaga, neodvojivog od svakodnevnog života Volodera, svakako je vezana uz KUD „Moslavec“, prvoutemeljen  još 1913. godine u ovom dijelu Moslavine. KUD “Moslavec” gaji kulturnu baštinu dragog mu moslavačkog kraja. U svom dugogodišnjem postojanju glavna  zadaća je očuvanje narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesa. Svojim radom nastojimo  očuvati tradicionalne moralne vrijednosti našeg naroda I prenijeti ih na mlade naraštaje.


 

Nazad