hr | en

Ansambl LADO na gostovanju u Kanadi

Objavljeno: 2017-10-10

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u utorak, 10. listopada 2017., odlazi na petodnevno gostovanje na sjevernoamerički kontinent tijekom kojeg će održati tri koncerta u najvažnijim kulturnim središtima istočne Kanade - Windsoru, Mississaugi i Montrealu.


LADO će se kanadskoj publici predstaviti cjelovečernjim plesnim koncertima na kojima će biti prikazane folklorne koreografije s programa Ispod duba stoljetnoga koji je ove godine već imalo prilike pogledati gotovo deset tisuća ljudi u Hrvatskoj.

„Iako nam je iznimno žao što se nisu uspjeli realizirati i najavljeni nastupi u SAD-u, zaista smo sretni što možemo pokazati dio našeg bogatog kulturnog nasljeđa u Kanadi te vjerujemo da će publika biti zadovoljna. Ovo je jedino takvo predstavljanje hrvatske tradicijske kulture na američkom kontinentu i nadamo se odjeku jednako dobrom kao i prije osam godina kada smo posljednji puta posjetili tu zemlju.“, rekao je ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo.

Koliko je ovaj projekt važan pokazuje i činjenica da se odvija pod podrškom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Hrvatska gospodarska komora, dok je Hrvatska elektroprivreda kao sponzor ovog gostovanja također prepoznala važnost predstavljanja hrvatske baštine u svijetu.

U 68 godina postojanja LADO je održao preko 5000 koncerata na gotovo svim kontinentima. Kanadu i Sjedinjene Američke Države posjetio je 2009. godine kada je tijekom četverotjedne turneje održao deset koncerata i očarao američku i kanadsku publiku hrvatskom plesnom i pjevnom tradicijskom baštinom.

Po povratku iz Kanade, ansambl odlazi na konferenciju u Beograd na kojoj će prezentirati hrvatske tradicijske plesove kolegama iz profesionalnih folklornih ansambala koji djeluju u zemljama regije nakon čega slijedi nastavak priprema za rođendanske koncerte u studenome.


Datumi i lokacije koncerata:

11. listopada – Windsor, Capitol Theater
12. listopada – Mississauga, Living Arts Centre
14. listopada – Montreal, Monument National

Kontakt za medije:
Livija Zgurić, viša stručna savjetnica za odnose s javnošću i marketing
e-mail: livija.zguric@lado.hr
tel: +385 1 4828 472, 4871 773
mob: +385 91 2746001
fax: +385 1 4828 474


 

Nazad