hr | en

Ars organi Sisciae - koncert otvorenja

Objavljeno: 2007-05-25

U nedjelju, 27. 5. u 20 sati u Crkvi Sv. Marije Magdalene, Sela-Sisak započet će festival Ars organi Sisciae koji će trajati do 1. lipnja 2007. Na otvorenju će nastupiti istaknuti glazbenici - violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler-Borić


Program:

Johann Pachelbel: Ciaccona in D
(1653-1706)

Girolamo Frescobaldi: Il secondo libro di toccate:
(1583-1643) Toccata terza per l'organo da sonarsi all'Elevazione

Giovanni Battista Pergolesi: Sonata no 1 in G*
(1710-1736) Molto moderato
Adagio
Presto

Baldassare Galuppi: Sonata in d
(1706-1785) Allegro
Largo
Allegro e spiritoso

Michelangelo Rossi: Settima toccata
(c.1601-1656)

Anonimus: Tri jednostavačne sonate
(Hrvatska /XVIII.st.)

William Lloyd Webber: Benedictus*
(1914-1982) Lento
Piu mosso - a tempo primo

Giovanni Morandi: Rondò con imitazione de' campanelli
(1777-1856)


Edmund Andler-Borić umjetnički je ravnatelj Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae i predsjednik istoimene udruge koja je nositelj ovoga projekta. Rođen je u Zadru gdje je završio jezičnu gimnaziju, teoretski odjel Glazbene škole Blagoje Bersa i klavir u klasi prof. Nataše Polivec. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin i orgulje u klasi prof. Ljerke Očić. Magistrirao je u klasi prof. Maria Penzara. Usavršavao se u majstorskim klasama orguljaške interpretacije u klasi češkog orguljaša Jaroslava Tume, nizozemskog Pietera van Dijka i francuskog Daniela Rotha.
Kao odličan student tijekom studija bio je stipendist Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i tehnologije. Na II hrvatskom orguljaškom natjecanju Franjo Dugan 1999. godine bio je apsolutni pobjednik. Istaknuo se interpretirajući virtuozne skladbe romantizma i suvremenih skladatelja i ostvario zapažene kritike. Održao je nekoliko stotina koncerata kao solist orguljaš i komorni glazbenik po cijeloj Hrvatskoj, u Sloveniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj Republici, Italiji, Slovačkoj i Austriji.
Gostovao je u sklopu mnogih festivala; Varaždinske barokne večeri, Ciklus Orgulje-Heferer, Orgulje ljubljanske katedrale, Požeške orguljaške večeri, Hvarske ljetne priredbe, Zagrebačke ljetne večeri, Orguljski tjedni u Njemačkoj, Sarajevska zima, Međunarodni orguljaški festivali u Slovačkoj i dr. Član je i jedan od pokretača ansambla Erato. Također je suorganizator Malog festivala čembala u Petrinji.


Istaknuti i međunarodno priznati violinist Goran Končar glazbenu naobrazbu stjecao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi M. Barića i J. Klime te u majstorskoj klasi Maxa Rostala (Bern) i H. Szeryinga (Geneva). Magistrirao je na konzervatoriju Čajkovski u Moskvi u klasi L. Kogana 1978. godine. Na poziv prof. Y. Newmana odlazi u London gdje započinje zapaženu međunarodnu karijeru. Dobitnik je prvih i specijalnih nagrada na državnim natjecanjima, nagrade Muzikalnaja žiznj u Moskvi (1980.), prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (1984.) te brojnih visokih priznanja. Kao solist nastupa u europskim glazbenim središtima, u SAD-u i Japanu, snima za mnoge radio i TV-stanice, djeluje kao koncert-majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra HRT i Zagrebačke filharmonije. Predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Član je Zagrebačkog kvarteta od 1987. godine.

Ars organi Sisciae

Nazad