hr | en

Aziza Mustafa Zadeh u Zagrebu!

Objavljeno: 2007-12-03

U utorak, 4. prosinca u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Forte Fortissimo Koncertne direkcije Zagreb nastupa sjajna Aziza Mustafa Zadeh


Aziza Mustafa ZadehIme Azize Mustafe Zadeh možda je u svijetu poznatije od njezine domovine, Azerbajdžana. Rođena u glavnom gradu, Bakuu, u obitelji vrsnih glazbenika: majka Eliza klasično je obrazovana solopjevačica, a otac Vagif Mustafa Zadeh, pijanist i skladatelj, na izniman je način spojio jazz i tradicionalni improvizacijski azerbajdžanski glazbeni izričaj poznat kao 'mugam'. Slavni Dizzy Gillespie osvrnuo se na glazbu Azizina oca: "Vagifova glazba nije s ovog planeta... To je glazba iz budućnosti."

Kao djevojčica Aziza je pokazala izuzetan glazbeni talent, posebice za improvizaciju. Prvi je put nastupila upravo s ocem kao trogodišnjakinja, izvodeći vokalnu improvizaciju, pa joj je otac dodijelio dovitljivi nadimak "Jazziza", kako je naslovila i svoj album iz 1997.

Vagif Mustafa Zadeh umro je praktički na pozornici nakon jednog nastupa, u dobi od samo trideset devet godina. Aziza je tada imala deset godina i taj je događaj trajno obilježio njezin životni put; majka Eliza nakon tog događaja svoju je karijeru podredila kćerinoj i danas joj je menadžerica.

Iako je stekla klasično pijanističko obrazovanje i kao sedamnaestogodišnjakinja pobijedila na natjecanju 'Thelonious Monk', improvizacija i spoj klasičnog i nacionalnog azerbajdžanskoga glazbenog izraza s jazzom uz upečatljivu vokalnu improvizaciju zaštitni je znak Azize Mustafe Zadeh.

Debitantski album iz 1991. jednostavno je naslovila 'Aziza Mustafa Zadeh' te je - kao i sljedećih devet albuma - naišao na nepodijeljeno oduševljenje i publike i kritike, koja ju je stavila uz bok velikanima kao što su Keith Jarrett, Bill Evans i Chick Corea.

Prirodan produžetak Azizinoga glazbenog djelovanja jest i njezino slikarstvo - odmalena je pokazivala veliki talent za razne umjetničke forme (ples, glazbu, likovnu umjetnost...), od čega se slikarstvo zadržalo kao materijalizirana ekstenzija njezinog glazbenog senzibiliteta, a Azizini likovni uradci dijele mističnu i somnambulnu atmosferu s njezinom glazbom.

Aziza je snažno vezana uz Azerbajdžan i glazbeno naslijeđe svoje domovine, unatoč tome što dugi niz godina živi u Njemačkoj, a umjetnički put vodi je diljem svijeta, te nikad ne propušta naglasiti svoje korijene, sentimentalno opisujući otvorenost i jednostavnost Azerbajdžanaca, ljepote zemlje te bogatstvo njezine još uvijek nedovoljno poznate kulturne baštine, ispreplićući klasični izraz s glazbenim tekovinama tradicionalne azerbajdžanske 'mugam' glazbe te djelujući tako kao najbolji ambasador svoje domovine.

Samu sebe opisuje kao vrlo intuitivnu i spontanu osobu, a nemoguće je ne ostati fasciniran upečatljivošću njezine scenske pojave, egzotične kao što je i njezina osebujna interpretacija, te mističnom i pomalo melankoličnom aurom koja zaokružuje svaki nastup ove 'Princeze jazza', kako je mediji oduševljeno nazivaju, čije neponovljive koncertne izvedbe ostavljaju publiku u gotovo hipnotičkom raspoloženju.
Preostale karte mogu se nabaviti u slobodnoj prodaji na blagajni KDVL-a po cijeni od 120 i 150 kn.

 

www.kdz.hr

 

Nazad