hr | en

Bavarski radio o Jakovu Gotovcu!

Objavljeno: 2019-05-20

Bavarski radio u proteklih nekoliko svibanjskih dana emitirao je niz emisija posvećenih hrvatskom skladatelju Jakovu Gotovcu! Jedan od povoda bila je izvedba Gotovčeva "Ere s onoga svijeta" koja se dogodila u nedjelju, 19. svibnja u Prinzregententheateru u Münchenu, u ciklusu Nedjeljnih koncerata Radijskog orkestra iz Münchena. U izvedbi su sudjelovali i Zbor Bavarskog radija te Zbor HRT-a, pod ravnanjem mo. Ivana Repušića, šefa dirigenta minhenskog Radijskog orkestra.


 

U četvrtak, 16. svibnja 2019. Bavarski radio emitirao je emisiju autorice i urednice Franziske Stürz pod naslovom "Kolo statt Koloratur - der Komponist Jakov Gotovac". U razgovoru s više sugovornika, među njima i s muzikologom Davorom Merkašom, urednikom u Muzičkom informativnom centru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Franziska Stürz donosi pregled stvaralaštva Jakova Gotovca s posebnim naglaskom na operu Ero s onoga svijeta, te na njezinu izvedbu najavljenu u Prinzeregententheateru za 19. svibnja. Emisiju je moguće poslušati na internetskoj stranici Bavarskoga radija na poveznici: https://www.br-klassik.de/audio/der-komponist-jakov-gotovac-100.html

Uslijedili su, u petak, 17. svibnja, objava razgovora s maestrom Repušićem, šefom dirigentom minhenskog Radijskog orkestra u povodu izvedbe (poveznica), te izravni prijenos koncerta, u nedjelju 19. svibnja, od 19 do 20 sati: "Live aus dem ¨Munchner Prinzeregententheater. Sonntagskonzert mit dem Münchner Rundfunkorchester. Jakov Gotovac: Ero der Schelm" (poveznica).

Svibanj 2019. ostat će upamćen kao primjer sjajne promidžbe hrvatske glazbe i stvaralaštva hrvatskih skladatelja kao i umjetnika izvan Domovine, što bi trebalo postati pravilom, a ne biti iznimkom. 

Nazad