hr | en

Ciklus Glazbene staze

Objavljeno: 2010-03-19

Večer s kompozitoricom – Margareta Ferek Petrić, Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – četvrtak, 25. ožujka 2010. u 20 sati


Ciklus Glazbene staze projekt je udruge Moj svijet kojem su osnovni ciljevi predstavljanje mladih perpektivnih umjetnika, poticanje na stvaralaštvo i suradnju te afirmacija dobre glazbe, prvenstveno klasične.

Na trećem koncertu Ciklusa predstavljamo mladu skladateljicu Margaretu Ferek Petrić koja se nakon studija na Bečkoj akademiji po prvi puta pojavljuje pred hrvatskom javnosti. Njezina djela, kao i djela nekoliko velikana klasične glazbe, izvest će ansambl od deset vrsnih mladih akademskih glazbenika specijalno okupljenih za ovu prigodu uz gostujućeg dirigenta Vasilisa Tsiatsianisa.


PROGRAM KONCERTA:

M. Ferek Petrić: Četiri godišnja doba na japanske tekstove, za sopran i klavir
W. A. Mozart: Mala noćna muzika, za gudački kvartet
G. Bizet: Séguedille, arija Carmen, za mezzosopran i klavir
A. Dvořàk: Klavirski kvintet u A duru, op. 81, Allegro ma non tanto

M. Ferek Petrić: Prelude pur le grand jeux, za klavir  
M. Ferek Petrić: Four Elements, za klavirski kvintet
N. Rosauro: Toccata i Divertimento for vibraphone and marimba
M. Ferek Petrić: An den Ethos, za komorni ansambl

Izvode solisti i ansambl Glazbenih staza:

Josipa Lončar, sopran
Jelena Kordić, mezzosopran
Josip Konfic, udaraljke
Hrvoje Sekovanić, udaraljke
Petar Haluza, viola
        &
Ansambl Con Fusia:    
Ivan Zovko, violina
Marija Šverko, violina
Mislav Pap, viola
Nikolina Tičinović, violončelo  
Iva Ljubičić, klavir
    
Dirigent: Vasilis Tsiatsianis (Grčka)

Posebni gost: Josip Šarić, akademski slikar
    

Cijena ulaznice 40 kn, za đake, studente i umirovljenike 50 % popusta.


Pokrovitelj:     Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport
Sponzori:    Triglav osiguranje d.d., STUDIORAMA
Medijski pokrovitelj: www.kultura-hr.com

Organizator:     Udruga Moj svijet
www.mojsvijet.hr
http://glazbenestaze.mojsvijet.hr/


Margareta Ferek Petrić (Zagreb, 1982) - studentica završne godine na Universität für Musik und darstellende Kunst, u Beču. Godine 2004. položila je prvi diplomski ispit u klasi prof. Ivana Eröda i nastavila studij u klasi medijske glazbe kod prof. Klausa-Petera Sattlera, nakon čega se odlucuje za smjer klasične moderne kompozicije u klasi prof. Chaye Czernowin. Izvedene su joj brojne skladbe: za zbor a capella, razne solo kompozicije, pjesme za sopran i klavir, duo za violinu i klavir, mnogobrojna komorna djela manjeg i veceg sastava, stavci za sopran i orkestar i Big Band.
Dobitnica je nagrade za najbolju glazbu u sklopu izložbe dječjih fotografija Child in Time i stipendija Universität für Musik (2005/6), švicarske udruge Home Suisse (2007) te zaklada Viktor Bunzl, Czibulka (2008.) i Thyll-Dürr (2009/10). Zbog raznovrsnih utjecaja iz smjera medijske i ozbiljne glazbe, Margaretin opus obuhvaća djela iz potpuno različitih stilova i drukčijih energija.


O izvođačima:

Josipa Lončar (Zagreb, 1985.) završila je glazbenu školu Blagoja Berse u klasi prof. Mladena Hauslera i Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Miljenke Grđan.
Dobitnica je mnogobrojnih visokih nagrada: 1.nagrada na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe 2004. god, zatim 2007. osvaja dvije prve nagrade na regionalnom i državnom natjecanju učenika i studenata glazbe. Iste godine surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja izvedbom Mozartove koncertne arije „Ah!lo previdi!“. Debitirala je ulogom Adine u Donizettijevoj operi 'Ljubavni napitak' 2008.
Surađivala je sa Zagrebačkim kazalištem Komedija u mjuziklu „Ruža na asfaltu“. U jesen 2008. održala je niz koncerata u SAD-u (Texas), gdje je ujedno dobila i stipendiju na uglednom univerzitetu za nastavak školovanja. Pohađala je seminare poznatih svjetskih pedagoga poput Gerharda Zellera, Annemarie Zeller, Giorgia Surjana i Eve Marton.
Trenutno je na usavršavanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Miljenke Grđan. Predaje pjevanje na Pučkom učilištu u Zagrebu i članica je zbora HRT-a.
 

Jelena Kordić
nakon završene Ženske opće gimnazije u Zagrebu posvećuje se solo pjevanju. Paralelno sa gimnazijom pohađa i maturira  orgulje u GŠ »Vatroslav Lisinski». Trenutno je na četvrtoj godini Muzičke akademije u klasi doc. Martine Zadro. Usavršava se uz opernu primadonu Ružu Pospiš-Baldani i nacionalnog prvaka Vitomira Marofa.Nastupila je u KD »Vatroslav Lisinski» kao solist akademije u Shubertovoj "Misi u Es-duru", Haydnovoj "Nelson misi" i Mozartovoj "Čarobnoj fruli" u ulozi treće dame. Na "Dubrovačkim ljetnim igrama" u Händelovoj operi "Acis i Galatea" pjevala je sa Hrvatskim baroknim orkestrom pod ravnanjem Philipa Picketa.

Josip Konfic (Koprivnica, 1985) - student udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ivane Bilić.
Sudjelovao je na mnogim državnim natjecanjima u različitim kategorijama (solist, komorni ansambli, skladateljski rad) te međunarodnim udaraljkaškim festivalima u Austriji, Sloveniji, Poljskoj, Argentini, Urugvaju, Kini, Švedskoj, Francuskoj, Belgiji i Puerto Ricu. Povremeni je član Simfonijskog orkestra HRT-a, surađivao je sa Zagrebačkim solistima i orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ujedno je i član udaraljkaškog ansambla "biNg bang" sa kojim je nagrađen rektorovom nagradom, a svira i u udaraljkaškom kvartetu "BOOMerang".
Nastavnik je udaraljki u glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima i voditelj drum set radionica u Križevcima i Bjelovaru.
Od skladateljskog rada tu su kratke kompozicije za udaraljke (solo, dua, tria te za komorne ansamble) za osnovni i srednji školski uzrast.

Hrvoje Sekovanić (Bjelovar) – u rodnom gradu pohađao je osnovnu i srednju glazbenu školu. Tijekom srednje škole sudjelovao je na udaraljkaškim natjecanjima i osvojio dvije prve nagrade. Muzičku akademiju u Zagrebu je upisao 2003. u klasi prof. Ivane Bilić. Tijekom studija je bio član udaraljkaškolg ansambla "biNg bang" i sudjelovao u snimanju CD-a "biNg bang plays Lešnik", sa kojim je isti ansambl 2004. proglašen najboljim udaraljkaškim ansamblom u svijetu.
Tijekom studija je dobio rektorovu nagradu i nagradu Ivo Vuljević, kao i priliku za solistički nastup na muzičkom Biennalu 2007. godine. Diplomirao je 2007. godine i od onda radi kao timpanist u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Član je udaraljkaškog ansambla "BOOMerang" te se bavi pedagoškim radom u glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci.

Petar Haluza
, rođen i školovan u Zagrebu, gdje je diplomirao violinu na Muzičkoj Akademiji kod prof. Kristijana Petrovića i prof. Marije Ćepulić. Pohađa mnoge violinističke i komorne majstorske tečajeve u Hrvatskoj i inozemstvu (G. Zhislin, A. Kouchner, C. Mackintosh, LaSalle i Borodin kvartet…), i nastupa na mnogim natjecanjima. 1999.-2000. član je  Zagrebačke Filharmonije, 2001/02. Simfonijskog Orkestra RTV Slovenije, a od 2003. u gradskom kazalištu «Komedija». Osim u  sastavu Los Caballeros, svira u mnogim hrvatskim komornim sastavima (Varaždinski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl…)
 
Ansambl Con Fusia:

Ivan Zovko (Zagreb, 1984) - diplomirao je violinu 2006. godine na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Gorana Končara. Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist te kao član komornih ansambala i orkestara. Sa kvartetom Muzičke Akademije snimio je 2005. godine svoj prvi CD uživo, u izdanju Hrvatskog glazbenog zavoda. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrom HNK, Hrvatskim komornim orkestrom, Omladinskim simfonijskom orkestrom jugoistočne Europe, Međunarodnim simfonijskim orkestrom mladih glazbenika YMISO u Austriji, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Od 2006. djeluje i kao  vanjski suradnik Zagrebačke filharmonije.
Od nagrada koje je osvojio ističu se prve nagrade na županijskom i državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2002. godine te nekoliko osvojenih prvih, drugih i trećih mjesta i priznanja na raznim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2005. do 2006. je kao jedan od najboljih studenata dobitnik stipendije Grada Zagreba. Održao je samostalne koncerte u Zagrebu, Cavtatu, na Šipanu i na Visu. Usavršavao se kod  Gorjana Košute, Radovana Lorkovića, Maje Dešpalj-Begović, Ivana Straussa, Oresta Shourgota, te Zakhara Brona.

Marija Šverko (Pula, 1983) – završila je osnovno i dva razreda srednjeg glazbenog obrazovanja u rodnom gradu te je kao nadarena violinistica pozvana u Zagreb na nastavak školovanja, gdje je maturirala u glazbenoj školi Blagoja Berse. Istovremeno, na poziv maestra I. Corettija pridružuje se Internacionalnom Simfonijskom orkestru mladih glazbenika (YMISO) s kojim je nastupala diljem Europe.
Diplomirala je 2006.g. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Tonka Ninića sa odličnim uspjehom, a iste je godine upisala umjetničko usavršavanje u klasi prof. Oresta Shourgota, te se zaposlila kao profesorica violine u glazbenoj školi.
Redovito održava solističke koncerte, a ostvarila je i velik broj nastupa kao komorni glazbenik, te kao član raznih orkestara: YMISO, Opera HNK, Orkestar Nota bene Zagreb, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar mladih Jugoistočne Europe.
2008. godine je u organizaciji Hrvatske glazbene scene mladih održala niz zapaženih solističkih koncerata u Dalmaciji, a iste je godine u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika izabrana da održi solistički koncert u dvorani Lisinski u Zagrebu u sklopu Tribine Darko Lukić. Pod pokroviteljstvom istarske županije snimila je za CD mladih istarskih talenata.

Mislav Pap (Zagreb, 1985), uz redovnu osnovnu školu i opću gimnaziju, u Osnovnoj glazbenoj školi Ivana Zajca učio je violinu, a u Srednjoj glazbenoj školi Pavla Markovca violu. 2008. diplomirao je violu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ante Živkovića.
Na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe 2001., 2002. i 2003. godine osvojio je prve nagrade u disciplini klasičnih komornih sastava, a 2002. godine drugu nagradu u disciplini viola.
Tijekom školovanja usavršavao se na mnogim majstorskim tečajevima i svirao u nekoliko značajnih orkestara: YMISO (Young musicians internatinal symphony orchestra), ZOKOR (Zagrebački omladinski komorni orkestar) i u Bečkoj filharmoniji mladih glazbenika.  Od 2007. godine stalni je član Zagrebačkog komornog orkestra.
 
Nikolina Tičinović (Zagreb, 1980) - nakon završene glazbene škole "Josip Hatze" u Splitu nastavlja studij violončela na Sveučilištu "Mozarteum" u Salzburgu u klasi prof. Dankwarth Gahl. Magistrirala je 2007. godine. Tijekom školovanja ostvarila je niz zapaženih nastupa među kojima se ističu dva solistička s orkestrima "Symphonisches Ensemble München" 2003. godine i "Orchesterprojekt 04" 2004. godine.
Također se usavršavala na seminarima uglednih pedagoga Gustava Neiva-Tavarresa, Leonore Schönfeld, Nikole Ruževića i Martina Hornsteina. Svirala je s orkestrima Junge Philharmonie Salzburg, Junge Philharmonie Wien, Symphonietta da Camera, Orchesterprojekt 04, Orkestar Alpe-Adria.
Aktivno nastupa  kao solist te kao član komornih sastava diljem Hrvatske.
Trenutno radi kao profesor violončela u Glazbenom učilištu "Elly Bašić" u Zagrebu te kao profesor komorne glazbe u glazbenoj školi "Ferdo Livadić" u Samoboru.


Iva Ljubičić (Split, 1985) - diplomirala je na Muzičkoj  akademiji u Zagrebu, odjel klavira, u klasi prof. Pavice Gvozdić. Trenutno je na poslijediplomskom studiju usavršavanja na istoj akademiji.
Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima i redovito osvajala visoka mjesta - 1995. na državnom natjecanju komornih sastava prvu nagradu, 1996. na natjecanju Etide i skale drugu nagradu i nagradu za najbolje izvedenu etidu, 1997. na državnom natjecanju drugu nagradu. Na Natjecanju mladih pijanista Zlatko Grgošević 2000. osvaja prvu nagradu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Na državnom natjecanju komornih sastava u Zadru 2004. osvojila je prvo mjesto u kategoriji glasovirskih dua. Bila je stipendistica Grada Zagreba u periodu od 2000. - 2006. god. Kontinuirano se usavršava na seminarima uglednih pijanista - Eugen Indjić, Roger Muraro, Boris Romanov, Noel Flores.
Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske (Zagreb, Samobor, Križevci, Osijek, Split, Zadar, Dubrovnik, Makarska) i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Makedonija). Predstavila se u nekoliko navrata u domaćim ciklusima Virtuoso i Mladi za mlade kao i u nekoliko televizijskih emisija. Osim što nastupa solistički, bavi se i komornim muziciranjem, surađuje s brojnim mladim glazbenicima i dramskim umjetnicima. Voditeljica je Ciklusa Glazbene staze.
 

Vasilis Tsiatsianis (Atena, Grčka, 1975) - pijanist, dirigent i kompozitor. Na «Grčkom konzervatoriju» u rodnome gradu završio je studij klavira, kompozicije i dirigiranja. Svoje obrazovanje nastavlja u Beču - kompozicija (Ivan Eröd, Erich Urbanner, Chaya Czernowin), te dirigiranje (Uroš Lajović).
Između 1994. i 2001. bio je korepetitor u Atenskom narodnom kazalištu, gdje već u ranoj dobi ulazi u svijet opere.
Surađivao je sa raznim značajnim umjetnicima i orkestrima, te sudjelovao na mnogobrojnim festivalima - koncerti u Atenskom narodnom kazalistu, «schlosstheater Schönbrunn», Musikvereinu, «Athens Festival» sa umjetnicima - Mikis Theodorakis, Igor Zelensky (Kirov Mariinsky), Pierre Lacotte (Paris Oper), Karole Armitage, Lorca Massine, Lynn Wallis (Royal Academy of Dance London), Leonide de Pian, Giannis Metsis, Mark Morris (Wiener Festwochen), Linkoln Center of Performing Arts (New York).


Nazad