hr | en

Cjelovečernji koncert Viktora Vidovića u Rijeci

Objavljeno: 2006-05-02

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja, 4. svibnja 2006. u 20 sati, koncert će održati istaknuti gitarist Viktor Vidović. Gost koncerta je Borna Šercar na udaraljkama.


Na programu su djela Alfija Kabilja, Miroslava Miletića, Heitora Villa Lobosa, Agustina Barriosa Mangorea, Isaaca Albeniza, Paca de Lucie te vlastita.
Pretprodajna cijena ulaznica je 40 kuna u Aquarius CD shopu, Matije Gupca 3a, Rijeka.


Viktor VidovicViktor Vidović rođen je 1973. godine u Karlovcu. Potječe iz poznate glazbene obitelji što je svakako utjecalo na postizanje značajnih rezultata već u najranijoj dobi. S 12 godina održava prvi samostalni koncert, a s 13 superiorno osvaja prva mjesta na službenim natjecanjima Hrvatske i bivše Jugoslavije, nadmašujući i iznadgeneracijsku konkurenciju. S 14 godina upisuje Konzervatorij u Ženevi u klasi brazilske gitaristice Marie Livie Sao Marcos pod čijim vodstvom osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju glazbenih umjetnika (CIEM) u Ženevi kao najmlađi pobjednik u povijesti natjecanja, nagradu ''Villa Lobos'' te ''Patek Philippe'' nagradu za posebnu glazbenu interpretaciju. Kritika i publika jednoglasne su u ocjeni njegovog talenta: ''…taj mladi gitarist zapanjio je cijeli svijet'' (M.L.T., Tribune de Geneve). ''Njegovo sviranje oduševljava, on je tako vješt na svojih šest žica!'' (A. Peyregne, Actualite Monaco). ''…On je jednostavno veliki i istinski glazbenik'' (P.H., Journal de Jura) koji ''očarava izuzetnom zrelošću'' te ''ponosom i sigurnošću obećava blistavu karijeru''(M.L.T., Tribune de Geneve).

Konzervatorij u Ženevi završava sa 16 godina i dobiva diplomu ''s prvom nagradom virtuoziteta''. Upisuje studij na salzburškom Mozarteumu, gdje u klasi profesora Matthiasa Seidela stječe stupanj magistra umjetnosti. Za posebna umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu ''Franz Kossak'' te nagradu austrijskog Ministarstva kulture. ''Vrhunska škola ostavila je duboki trag'' (S. Raca, Hrvatsko slovo), ali nije sputala originalnost njegovih izvedbi što potvrđuje i posebna nagrada za interpretaciju suvremene glazbe na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Templinu. Početkom 90-ih brusi svoj talent i širi umjetnička iskustva polazeći majstorske tečajeve Lea Brouwera, Eliota Fiska, Davida Tannenbauma i drugih velikih umjetnika. Kao finalist natjecanja Rene Bartoli u Francuskoj 2000. godine nagrađen je i posebnom nagradom publike.
Intenzivno proučava kompoziciju stvarajući autorske skladbe i transkripcije za klasičnu gitaru. Posvećuje se skladanju i daljnjem glazbenom usavršavanju. Širi svoje glazbene horizonte s klasične glazbe na srodne smjerove: intenzivno istražuje jazz, latino te izvornu etno glazbu različitih kultura.

Bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem Evrope (Italija, Švicarska, Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Belgija, Rusija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Nizozemska i dr.). Kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara, između ostalih sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Romanske Švicarske i Štutgartskom filharmonijom.

Snimke Viktora Vidovića izdale su diskografske kuće REM (Francuska), Musica Helvetica (Švicarska) i Aquarius records (Hrvatska). Objavio je pet solističkih albuma.

Trenutno djeluje kao samostalni umjetnik. Uz koncertnu djelatnost održava brojne majstorske seminare. Seminar u Medulinu održava svake godine krajem lipnja.

http://www.victorvidovic.com/

Nazad