hr | en

Croatian Folklore Gold

Objavljeno: 2018-06-12

Objavljen je novi album tradicijske glazbe - Croatian Folklore Gold. Riječ je o autorskom albumu Zorana Jakunića – Kize realiziranom u suradnji udruge CAKA i Folklornog ansambla Zagreb-Markovac. CD sadrži 13 pjesama (10 instrumentalnih i 3 vokalne) koje obrađuju tradicionalne glazbene motive i napjeve iz okolice Grada Zagreba, ali i čitave Hrvatske: od Podunavlja i Slavonije, preko Posavine, Turopolja i Zagorja pa sve do dalmatinskih otoka. Ukupno trajanje albuma je 52 minute i snimljen je u vrhunskoj produkciji.


 
Folklorni ansambl „Zagreb-Markovac“ je, inače, jedan od najboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba, osnovan 1945. godine, a snagu i kvalitetu crpi iz velike ljubavi prema folkloru, plesu, pjesmi i umjetnosti. Ansambl danas na repertoaru ima preko 60 „živućih“ koreografija iz gotovo svih dijelova Hrvatske i izvan nje, preko 200 narodnih napjeva te bogati fundus narodnih nošnji (preko 400 kompleta). Više o samom Ansamblu možete vidjeti i na našoj web stranici:http://www.zagrebmarkovac.hr/.
 
Sam nosač zvuka je naš umjetnički voditelj g. Gordan Vrankovečki najavio sljedećim riječima: "CD pod nazivom Croatian Folklore Gold je prvenstveno snažan doprinos hrvatskoj tradicijskoj kulturi, ali istovremeno i posveta jednoj generaciji svirača koja je na čelu sa Zoranom Jakunićem-Kizom 10-ak godina davala svoj obol Zagreb-Markovcu i stvorila njegov glazbeni izričaj i imidž. Mali dio toga zabilježili smo na ovom CD-u i nazvali ga hrvatskim folklornim ZLATOM jer on to i je. Svakako je riječ o umjetničkom ostvarenju u kojeg je utkano preko 500 sati rada i jako smo ponosni da smo ga baš mi stvorili. Ovaj CD i umjetnost na njemu su stvarno zaslužili da ga se čuje i da šira javnost vidi koliko se ozbiljno mi bavimo umjetnošću koju volimo...".
 

Nazad