hr | en

Dalibor Cikojević i Papandopulo

Objavljeno: 2006-10-23

U petak 27. listopada u 19.30 u KD Vatroslava Lisinskog bit će izveden 3. Koncert za glasovir i orkestar (1959.) Borisa Papandopula. Koncert izvode istaknuti hrvatski pijanist Dalibor Cikojević i Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem mo. Pavla Dešpalja


Treći Papandopulov koncert praizveden je na 1. Muzičkom bienallu 1961. godine, nakon čega je partitura izgubljena.
Ova druga izvedba temelji se na rekonstrukciji partiture prema dionicama pohranjenima u arhivu Zagrebačke filharmonije.

Istu večer bit će prilike nabaviti novi CD Dalibora Cikojevića s djelima za glasovir Borisa Papandopula kojeg je nedavna izdala diskografska kuća Orfej.

Cikojevic_Papandopulo

Dalibor Cikojević rođen je u Zadvarju kraj Omiša, a glazbenu naobrazbu započeo je sa sedam godina u Splitu, gdje je maturirao i završio srednju glazbenu školu u razredu Jelke Bakašun. Nakon toga odlazi u Beč gdje studira na Visokoj glazbenoj školi u razredu Alexandera Jennera kod kojega je i magistrirao. Njegovom daljnjem umjetničkom sazrijevanju pridonijelo je usavršavanje kod Olega Maisenberga i Carmen Graf Adnet.
Dalibor Cikojević je od rane mladosti nazočan na glazbenoj sceni te ima nastupe na raznim domaćim i inozemnim festivalima kao što su Splitsko i Zagrebačko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Raba Musikfestival, George Enescu Festival i Wiener Festwochen. Pod ravnanjem dirigenata Nikše Bareze, Petera Burwika, Georga Schmöhea, Ive Lipanovića, imao je zapažene nastupe sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Orkestrom HNK-a u Splitu te s Wiener Ensemble des 20. Jhr. Na području komorne glazbe surađivao je sa Zagrebačkim solistima, Gudačkim kvartetom Sebastian i nizom uglednih glazbenika iz zagrebačkog i bečkog glazbenog života. Njegov koncertni repertoar širokog je raspona i seže od baroka sve do suvremenih djela 21. stoljeća.
Posljednjih nekoliko godina Dalibor Cikojević posvetio se izvođenju djela hrvatskih skladatelja od kojih treba izdvojiti glasovirski koncert Božidara Kunca izveden u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a te komorna djela Dore Pejačević i Borisa Papandopula. Posebno je zapažen njegov recital s antologijskim djelima Borisa Papandopula za koji je ove godine dobio Nagradu Milka Trnina.
Osim koncertne djelatnosti Dalibor Cikojević je dugi niz godina djelovao kao glazbeni pedagog u Austriji, između ostalog i na Universität für Musik u Beču, a sada je docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
U jesen 2003. naklada Ljevak objavila je njegov prvi roman Ostavština posljednjeg skladatelja.

Nazad