hr | en

Dani teorije glazbe

Objavljeno: 2006-10-20

Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom, Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Glazbenim odjelom Gradske knjižnice i Centrom mladih Ribnjak priređuje od 21. do 28. listopada 2006. Dane teorije glazbe.


Manifestacija se održava drugu godinu za redom, u namjeri da se podigne razina glazbenoteorijske refleksije u nas, a uz prigodna predavanja javnosti će biti predstavljene dvije knjige. To su: Wolfgang Amadeus Mozart. Simfonija u g-molu, KV 550 njemačkoga muzikologa Stefana Kunzea, kojom se Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara pridružuje obilježavanju 250. obljetnice Mozartova rođenja, i Nauk o kontrapunktu Tihomira Petrovića, kojom se uvećava fond glazbeno-stručne literature u nas. Raspored je događanja tijekom Dana teorije glazbe sljedeći:

Subota, 21. 10. 2006. u 18.00 sati, Centar mladih “Ribnjak”, Park Ribnjak 1
Svečano otvaranje manifestacije uz popularno predavanje o kontrapunktu, koje će održati Tihomir Petrović, prof. Predavanje se temelji na vrlo poznatoj i popularnoj skladbi
Hey Jude sastava The Beatles, koju je pijanist Francois Glorieux – zahvaljujući znanju o teoriji glazbe, a posebice kontrapunkta – preobrazio u formu fuge. Uz tumačenje kako je do takve preobrazbe došlo, predavač će kratko javnosti predstaviti i svoju knjigu
Nauk o kontrapunktu. Predavanje će završiti uz još jedno djelo sastava The Beatles, skladbu naslova Ob-la-di, Ob-la-da, koju je Francois Glorieux preobrazio u skladbu Mozartova stila, i što će biti glazbeni uvod u predstavljanje knjige Wolfgang Amadeus Mozart. Simfonija u g-molu, KV 550 njemačkoga muzikologa Stefana Kunzea.

Utorak, 24. 10. 2006. u 19.00 sati, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6
Knjigu Stefana Kunzea Wolfgang Amadeus Mozart. Simfonija u g-molu, KV550 predstavit će akademik Nikša Gligo, urednik za stručno nazivlje i redaktor hrvatskoga prijevoda knjige, Branko Ivanković, prevoditelj, i Tihomir Petrović, urednik.
Knjigu Nauk o kontrapunktu predstavit će sam autor, Tihomir Petrović.

Srijeda, 25. 10. 2006. u 18.00 sati, GŠ Vatroslava Lisinskog, Gundulićeva 4
Isti program koji je najavljen za subotu 21. 10. 2006.

Petak, 27. 10. 2006. u 12.00 sati, GŠ Vatroslava Lisinskog, Gundulićeva 4
Isti program koji je najavljen za subotu 21. 10. 2006.

Subota, 28. 10. 2006. u 12.00 sati, Hrvatski glazbeni zavod, Gundulićeva 6
Završna svečanost ovogodišnjih Dana teorije glazbe održat će se uz sudjelovanje Društvenog orkestra HGZ-a pod ravnanjem Marcela Bačića. Orkestar će izvesti prvi stavak Mozartove Simfonije u g-molu, KV 550, a zatim će uslijediti predstavljanje knjige Stefana Kunzea Wolfgang Amadeus Mozart. Simfonija u g-molu, KV 550. Knjigu će predstaviti akademik Nikša Gligo, urednik za stručno nazivlje i redaktor hrvatskoga prijevoda, Branko Ivanković, prevoditelj knjige, i Tihomir Petrović, urednik.
O knjizi Nauk o kontrapunktu govorit će autor, Tihomir Petrović.

Postanite član Hrvatskog društva glazbenih teoretičara na jednom od najavljenih skupova i promocija, pri čemu će vam knjiga Stefana Kunzea Wolfgang Amadeus Mozart. Simfonija u g-molu, KV550 biti uručena kao članski materijal zajedno s ovogodišnjim bro-jem časopisa THEORIA, a dobit ćete i prigodni dar – knjigu Hansa Heinricha Eggebrechta Bachovo Umijeće fuge. Pojava i tumačenje, koju je Društvo objavilo 2005. godine. Kao člana Društva redovito ćemo Vas obaviještavati i o novoj glazbenoteorijskoj literaturi svih drugih nakladnika, koju ćete, zahvaljujući članstvu, moći kupovati uz popust i do 40%.

Nazad