hr | en

Danijel Detoni u palači Erdödy

Objavljeno: 2008-01-21

U petak, 25. siječnja 2008. u Koncertnoj dvorani palače Erdödy u okviru Koncertnog ciklusa komorne glazbe djela Debussyja, Schumanna, Ligetija i Musorgskog izvest će mladi pijanist Danijel Detoni.


PROGRAM

C. Debussy: Pour le piano

R. Schumann:
- Izbor iz Fantazija op.12
- Des Abends
- Aufschwung
- Grillen
- In der nacht

G. Ligeti: Musica ricercata

* * *

M. P. Musorgski: Slike s izložbePijanist Danijel Detoni (Zagreb, 1983.) diplomirao je glasovir (razred Lászla Baranyaya i Balázsa Kecskésa) na Glazbenome sveučilištu Ferenc Liszt u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na pariškome Konzervatoriju u razredu Itamara Golana. U travnju 2003. pobijedio je na Državnome natjecanju za komornu glazbu Leó Weiner u Budimpešti. Usavršavao se je kod Emanuela Krasovskoga i Pnine Salzman na Ljetnoj akademiji Tel Hai u Izraelu, gdje je izvedbom Ligetijeve Musice ricercate godine 2006. osvojio Nagradu Zaklade Isman za najuzorniju interpretaciju.

Solistički i uz pratnju orkestara (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Orkestar Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, Simfonijski orkestar Glazbenoga sveučilišta Ferenc Liszt, Simfonijski orkestar Slovenske radio-televizije, Pekinški simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija itd.) redovito nastupa u Hrvatskoj i Mađarskoj, a gostovao je u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Villachu, Parizu, Pekingu, Jeruzalemu, Tel Avivu, Varšavi i dr. Često snima za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju.


Nazad