hr | en

D&B Duo u Mimari

Objavljeno: 2014-09-08

U nedjelju 14. rujna 2014. s početkom u 20.30 sati istaknuti hrvatski glasovirski duo D&B koji čine Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek održat će koncert na dva glasovira u zagrebačkom Muzeju Mimara. Koncert se održava u okviru Europskog dana židovske kulture koji se bogatim kulturnim programom obilježava diljem čitave Europe.


Program:     
Alfi Kabiljo            
PARTY - Suita za dva glasovira 
               
Claude Debussy            
CLAIR DE LUNE

György Kurtág    
QUARREL
HOMMAGE À PAGANINI (iz ciklusa „Játékok“)

Witold Lutosławski            
VARIJACIJE NA PAGANINIJEVU TEMU
    
_  _  _

Alfi Kabiljo            
KAZALIŠNA SUITA za glasovir četveroručno  
                *prva izvedba u Hrvatskoj

Gustav Mahler            
ADAGIETTO iz 5. simfonije                        

Darius Milhaud            
SCARAMOUCHE – Suita za dva klavira  
               
Strast prema klaviru i kreativnost sviranja u paru ujedinili su Dubravku Vukalović i Brunu Vlaheka u D&B Duo. Zajedno počinju nastupati 2006. godine pod mentorstvom švedskog pijanista Daga Achatza tijekom studija na Konzervatoriju u Lausannei gdje su već prvim koncertom s djelima Bernsteina i Rahmanjinova oduševili švicarsku publiku i kritiku. Popularnost njihovog dua otad neprekidno raste nizom nastupa od Amsterdama, Berlina, Dubrovnika, Madrida do Monte-Carla u kojem su postali i laureati I. međunarodnog natjecanja za klavir četveroručno održanog 2013. g. Iste su godine debitirali i na azijskim pozornicama koncertnom turnejom po Kini. Prvi su hrvatski interpreti monumentalnog ciklusa „Vizije amena“ za dva klavira francuskog skladatelja Oliviera Messiaena kojeg su izveli povodom 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb. Repertoar im se sastoji od originalnih djela kao i obrada za dva klavira i klavir četveroručno, a redovito izvode i djela suvremenih skladatelja od kojih su neka posvećena upravo njima.

Dubravka Vukalović (Varaždin, 1984.) prvo glazbeno obrazovanje stječe na Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi Olimpije Vojvode, a ubrzo nastavlja svoj glazbeni razvoj na glasovitoj Centralnoj specijalnoj školi pri Moskovskom državnom konzervatoriju "Petar Iljič Čajkovski" u klasi Alexandera Mndoyantsa. Po završenom školovanju u Moskvi, kao iznimni talent, izravno je upisala treću godinu studija na Konzervatoriju u Lausannei (Švicarska) u klasi Daga Achatza i Jeana-Françoisa Antoniolija. Na istoj je instituciji, kao stipendistica fonda "Max D. Jost", završila i trogodišnji poslijediplomski studij u klasi poznatog brazilskog pijanista i dirigenta Ricarda Castra. Uz redovite studije, usavršavala se i na seminarima pod mentorstvom istaknutih pijanista i pedagoga kao što su Rudolf Kehrer, Anatolij Katz, Jean-Bernard Pommier, Ralf Gothóni i Evgeny Mogilevsky. Debitirala je u dobi od 14 godina nastupivši kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Pavla Dešpalja, a 2000. g. je osvojila i prvu nagradu na pijanističkom natjecanju „Zlatko Grgošević" u Zagrebu. Od tada je održala niz solističkih i komornih koncerata u Hrvatskoj, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Brazilu, Kini, Italiji, Monaku, Nizozemskoj, Njemačkoj, Rusiji, Srbiji, Španjolskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.  U 2009. godini je nastupila na međunarodnom festivalu suvremene glazbe «Archipel» u Ženevi u duu s glasovitim francuskim violistom Christopheom Desjardinsom te surađivala s francusko-švicarskim ansamblom «Namascae» uz maestra Eduarda Leandra. Iste godine, ostavarila je i zapažen nastup kao solistica u Ravelovom  Klavirskom koncertu uz Simfonijski orkestar Bahia u Brazilu. Snimke njenih nastupa zabilježene su za televizijske kuće u Hrvatskoj, Rusiji i Španjolskoj te za Radio Suisse Romande (Espace 2).

Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) diplomirao je klavir kod Vladimira Krpana kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije, te magistrirao na Konzervatoriju u Lausannei kod Jeana-Françoisa Antoniolija i na Hochschule für Musik u Kölnu kod Vasilija Lobanova gdje je studirao i kompoziciju i improvizaciju. Od 2010.-13. usavršavao se pod mentorstvom legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu gdje je primio i nagradu za najboljeg studenta generacije iz ruku španjolske kraljice Sofije. Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja Alexander Scriabin u Parizu 2010. i Ricard Viñes u Lleidi 2008., laureat EPTA-inog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu 2007., kao i 6. međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012. Nositelj je naslova Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije, dobitnik švicarske nagrade Paderewski, nagrade Yamahine zaklade u Madridu, memorijalne nagrade Pnina Salzman u Izraelu 2011, te nagrade Artists on Globe 2014. Održao je recitale i nastupao s vodećim orkestrima diljem Europe, u Aziji i Izraelu, na glazbenim festivalima (Dubrovnik, Bolzano, Moskva, Palma de Mallorca, Verbier) i u prestižnim dvoranama kao što su Palau de la Música Catalana u Barceloni, Akademija Franz Liszt u Budimpešti, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu,  Mozarteum Salzburg, Tel Aviv Museum of Art, Shanghai Concert Hall, Seoul Arts Centre i dr. U 2008. g. snimio je uz Orchestre Chambre de Lausanne Saint-Saënsov Drugi klavirski koncert za Radio Romanske Švicarske. Autorom je skladateljskog opusa od više od 40 orkestralnih, komornih, solističkih i zborskih skladbi raznih žanrova. Djela su mu izvedena u europskim glazbenim središtima (Amsterdam, Beč, Berlin, Lisabon, London, Moskva, Prag, Riga, St. Petersburg...), Sjevernoj i Južnoj Americi, Južnoj Koreji te na Svjetskim danima nove glazbe 2010. u Sydneyu (Australija).

http://www.bet-israel.com/ 


 

Nazad