hr | en

Dnevnik Anne Frank - hrvatska praizvedba monoopere u Lisinskom

Objavljeno: 2006-02-27

U srijedu, 8. ožujka u 20 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog bit će praizvedena monoopera Dnevnik Ane Franke Grigorija Frida u režiji Nevena Belamarića, a pod ravnanjem Josipa Nalisa.


dnevnik ane frankcast & crew

Anna Frank: Maja Vukoja

klavirska pratnja: Berislav Arlavi

dirigent: Josip Nalis

adaptacija, režija i coaching: Neven Belamarić

prijevod: Karmen Belamarić


o predstavi

Opera traje 60 minuta i sastoji se od dva dijela odnosno četiri scene provedene kroz 21 epizodu.

Naslovi epizoda su: “Rođendan”, “Škola”, “Razgovor s ocem” , “Poziv u Gestapo”, “Racija” ili “Osamljenost”.

Povijesna komponenta konkretne sudbine glavnog lika je isto toliko zanimljiva kao i koncentracija na razvoj osobnosti djeteta u mladu ženu u izvanrednim uvjetima kućnog zatvora i smrtnog straha što cijeloj drami daje izvanvremenski karakter.

Životnost radnje daju izrađeni karakteri nastupajućih likova supatnika u Anninim monolozima (otac, majka, sestra Margot, supružnici Van Daan i njihov sin Peter).

Anna ih samo ne spominje, nego se stavlja u njihov položaj i priča s njima.

Glazbeno su ilustrirani nestvarni likovi kao i prirodni fenomeni što glazbenoj drami daje višeslojnost.


o skladatelju
Skladatelj Grigorij Frid, rođen je 1915. u Petrogradu. Nakon studija na Moskovskom konzervatoriju prošao je strahote drugog svjetskog rata (1941-1945) i zatim se posvetio kompoziciji.Bio je također slikar i pisac a od 1947. i glazbeni pedagog.Tema opere ima i obrise autobiografskog kod Grigorija Frida jer je i sam živio u logoru u kojem mu je bio deportiran otac. Među glazbenim djelima valja spomenuti “Pisma van Gogha” i vokalno-instrumentalnu skladbu “Federico Garcia Lorca”. “Dnevnik Anne Frank” objavljen je 1960. a prvi put izveden 1972. zu pratnju klavira. 1978. je partitura tajno prebačena na Zapad i od tada slijede brojne izvedbe (Rotterdam, Woronesch, Indianapolis, New York, Potsdam, Deutsche Oper Berlin).

Izvedba monoopere bit će ponovljena dan kasnije, 9. ožujka u 20 sati također u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

Nazad