hr | en

Goran Filipec, André de Ridder, Simfonijski orkestar HRT-a

Objavljeno: 2017-03-20

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa održat će se u četvrtak, 23. ožujka u 19,30 u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog.


Za dirigentski pult Orkestra po treći će put stati André de Ridder, koji je debitirao uz Njujoršku filharmoniju i orkestar Concertgebouwa. Na programu su Dvořákova vrhunska 7. simfonija, Lisztov u formi nov i jedinstven 1. koncert za klavir i orkestar, te skladba Stani Atlanta Sanje Drakulić, koju je 2014. praizveo Simfonijski orkestar HRT-a.

Solist nam je Goran Filipec, koji je izvedbama Lisztovih klavirskih djela stekao međunarodna priznanja; CD s Lisztovim etidama na Paganinijeve teme u izdanju Naxosa, Društvo Franz Liszt iz Budimpešte proglasilo je najboljom snimkom Lisztove glazbe u 2015., a prestižna nagrada Goranu Filipecu dodijeljena je 20. listopada 2016. Goran Filipec tako se upisao u impresivnu listu dobitnika nagrade na kojoj su Vladimir Horowitz, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis, s napomenom da bi "i sam Liszt jako cijenio njegovu izvedbu"!


Četvrtak, 23. ožujka 2017. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
André de Ridder, dirigent
Goran Filipec, klavir
 
Sanja Drakulić: Stani Atalanta
Franz Liszt: 1. koncert za klavir i orkestar u Es-duru
Antonín Dvořák: 7. simfonija u d-molu, op. 70
 
Tri zlatne jabuke pomogle su Hipomenu osvojiti nepobjedivu trkačicu Atalantu, čiji je lik nadahnuo Sanju Drakulić u skladbi Stani Atalanta, koju je 2014. praizveo Simfonijski orkestar HRT-a. Za dirigentski pult Orkestra po treći će put stati André de Ridder, a od tri skladbe izvest će i Dvořákovu vrhunsku 7. simfoniju te Lisztov u formi nov i jedinstven 1. koncert za klavir i orkestar. Solist Goran Filipec izvedbama Lisztovih klavirskih djela stekao je međunarodna priznanja; CD s Lisztovim etidama na Paganinijeve teme u izdanju Naxosa, Društvo Franz Liszt iz Budimpešte proglasilo je najboljom snimkom Lisztove glazbe u 2015., a prestižna nagrada Goranu Filipecu dodijeljena je 20. listopada 2016. Goran Filipec tako se upisao u impresivnu listu dobitnika nagrade na kojoj su Vladimir Horowitz, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis, s napomenom da bi "i sam Liszt jako cijenio njegovu izvedbu"! 
 

Nazad