hr | en

Goranovci mo. Kranjčeviću za rođendan

Objavljeno: 2017-02-17

Koncert zbora GORANOVCI povodom 80. godina života maestra Vladimira Kranjčevića održat će se u nedjelju, 26. veljače 2017. godine u 20.00 sati u Bazilici Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva ulica u Zagrebu.
K  O  N  C  E  R  T
zbora Goranovci pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića
St. St. Mokranjac:  Liturgija  Svetog Ivana Zlatoustog


Dirigent : Vladimir Kranjčević
Solist: Miroslav Živković, bariton
Jektenija – recitative skladao prof. Vojislav Ilić

Zbor Goranovci sastavljen je ad hoc od nekadašnjih članova Akademskog zbora Ivan Goran  Kovačić uglavnom iz vremena kada ga je vodio maestro Vladimir Kranjčević (od 1974. do 1987.). Ovih sedamdesetak ponovno okupljenih odličnih pjevača izrazilo je svoju veliku želju da ponovno izvedu jedno od velikih zborskih djela iz vremena njihova aktivnog djelovanja. Najljepši povod za to svakako je vrijedna 80. obljetnica rođenja njihovog omiljenog i voljenog maestra Vladimira Kranjčevića. Izbor je pao na izvođenje Goranovcima posebno drage Liturgije Svetog Ivana Zlatoustog.

◊◊◊◊

Dolaskom Vladimira Kranjčevića za glavnog dirigenta Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić (IGK) 1974. godine počelo je razdoblje promijene repertoara, organizacije i pristupa radu na velikim a capella  i oratorijskim djelima. Prvo veliko a capella djelo koje su tadašnji članovi Akademskog zbora IGK  pripremili pod vodstvom svog dirigenta Vladimira Kranjčevića bila je upravo Liturgija St. St. Mokranjca.

Liturgija Svetog Ivana Zlatoustog djelo je srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca bazirana na pravoslavnom bogoslužju i jedno je od najznačajnijih a capella vokalnih djela na prostoru jugoistoka Evrope u 19. stoljeću (djelo je napisano 1895. godine).

Ova je Liturgija prvi put izvedena 5. lipnja 1975. godine u Crkvi Sv. Katarine na Gornjem gradu te je odmah nakon toga uslijedila i izvedba u Zagrebačkoj Katedrali 25. lipnja iste godine.

Pod vodstvom Vladimira Kranjčevića zbor je izvodio kompletnu ili djelomičnu Liturgiju u Dubrovniku u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, slijedi Šibenik, Zadar, Splitsko ljeto, Beograd, Niš, Negotin ( Mokranjčevi dani), München, Berlin, Montreux, Paris, Peking, Šangaj, Kanton, Pjongjang, Wonsan… Solisti su bili Marijan Jurišić, Branko Blaće, Stanko Petrović, Miroslav Živković, Vladimir Ruždjak i Nicolai Gedda.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić po ravnanjem Vladimira Kranjčevića snimio je tri LP nosača zvuka sa Liturgijom Sv. Ivana Zlatoustog St.St. Mokranjca.

Pod vodstvom Vladimira Kranjčevića, znalca sa vizijom, neumornog radnika koji je odgojio posebnu generaciju "Goranovaca", ponekad zvanu i laskavim imenom "zlatnom generacijom", koja je tijekom Maestrovog boravka u SKUD-u "Ivan Goran Kovačić" od 1974. do 1987. godine u svojstvu glavnog dirigenta Akademskog zbora, postavila nove izvedbene, repertoarne i organizacijske kriterije, ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj, nego i mnogo šire u svijetu.

Miroslav Živković, bariton solist je u večerašnjoj izvedbi Liturgije. Pjevanje je učio u srednjoj glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu kod prof. Renate Šeringer te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Vladimira Ruždjaka, gdje je i diplomirao solo pjevanje. Kao stalni član i solist Zbora HRT-a i na solističkim koncertnim nastupima, surađivao je sa mnogim domaćim i inozemnim dirigentima te domaćim i inozemnim orkestrima te komornim ansamblima. Bio je i stalni član i solist Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.

Nedavno u tijeku priprema ovog koncerta dana 8. veljače napustio nas je jedan od najvećih tenora 20. stoljeća, gospodin Nicolai Gedda (1925-2017.) koji je bio solist u izvedbi Liturgije Sv. Ivana Zlatoustog St.St. Mokranjca u ožujku 1986. godine pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. Današnji članovi zbora Goranovci ovim se koncertom opraštaju od ovog velikog umjetnika i svog prijatelja.

„Maestro Kranjčević i Goranovci zajedno: to je idealno!“
(Lovro pl. Matačić)
 

Nazad