hr | en

Gostovanje Lovre Pogorelića u Finskoj

Objavljeno: 2007-02-16

Hrvatski pijanist Lovro Pogorelić održat će sljedećeg tjedna koncerte u Glazbenoj dvorani Kuopia u Finskoj


Dana 20. veljače Lovro Pogorelić promovirat će svoj CD Lovro Pogorelich joue Liszt (Intrada / Paris, 2006.), a 22. veljače izvest će 2. glasovirski koncert J. Brahmsa sa Simfonijskim orkestrom Kuopia.

Lovro PogorelicLovro Pogorelić (1970.) prvu je glazbenu poduku dobio od oca Ivana, akademskog glazbenika. Od dvanaeste godine radi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginoom, u trinaestoj održava svoj prvi recital, a dvije godine kasnije prvi put nastupa kao solist sa simfonijskim orkestrom. Od 1987. godine redovito koncertira.
Uspješno surađuje s brojnim domaćim i inozemnim orkestrima kao što su: Zagrebačka filharmonija, Slovačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT, Simfonijski orkestar Danskog radija, Simfonijski orkestar Nizozemskog radija, St. John?s Orchestra London, Orchestre Symphonique et Lyrique de Nancy, Orchestre Cannes Provence Côte d'Azur, Simfonijski orkestar Odense (s kojim je snimio jedan od prvih glazbenih DVD-a) te Simfonijski orkestar Kuopija (Finska) s kojim je u prošloj sezoni svirao Treći glasovirski koncert S. Rahmanjinova. Snimio je CD za francusku diskografsku kuću Lyrinx (M. P. Musorgski, S. Prokofjev). U svibnju 2006. izašao je njegov najnoviji CD s djelima F. Liszta (Sonata, Balada u h-molu, Dolina Obermann i Legenda "Sv. Frajo Paolski hoda po valovima") snimljen za parišku kuću Intrada. Francuski muzički kanal Mezzo pratio je snimanje CD-a i ostvario portret Lovre Pogorelića. Emisija je višestruko emitirana tijekom lipnja i srpnja 2006. Godine 1999. ustanovio je Festival Paško ljeto kojemu je i umjetnički ravnatelj. Predaje glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i u Ljetnoj pijanističkoj školi Lovro Pogorelić u Kopru.

Nazad