hr | en

Hrvatski barokni ansambl - "Organo da camera"

Objavljeno: 2018-04-17

Šesti koncert sezone 2017./2018. "Organo da camera" održat će se u nedjelju, 22. travnja 2018. u Hrvatskom glazbenom zavodu, Gundulićeva 6 s početkom u 20 sati.


Hrvatski barokni ansambl na slijedećem koncertu u središte pozornosti stavlja svoje nove barokne komorne orgulje koje su rad njemačkog majstora Gregora Bergmanna. Na sam spomen orgulja prva je asocijacija da su to velika crkvena glazbala, koja plijene pozornost ne samo zvukom, nego i izgledom. U tom smislu, pojam organo da camera – "sobne orgulje" – može se činiti proturječnim. No velike crkvene ili, u novije vrijeme, koncertne orgulje samo su jedna u nizu međusobno različitih pojavnosti toga glazbala. Manji, nerijetko i prijenosni instrumenti stoljećima su se gradili istodobno s monumentalim orguljama. Njihove manjkavosti u pogledu zvukovnoga raspona višestruko su kompenzirane praktičnošću: jer, dok je velike instrumente bilo skupo i graditi i održavati, manja su glazbala bila dostupnija i fleksibilnija.

Hrvatski barokni ansambl na čelu sa solistom Krešimirom Hasom, predstaviti će skladbe J. Haydna, G. F. Händela i G. Stanleya. Sva trojica spomenutih skladatelja su bili vrsni orguljaši, a posebno je fascinantan podatak da je J. Stanley od svoje druge godine života bio gotovo potpuno slijep.
 

Nazad