hr | en

Hrvatski barokni ansambl u Parizu

Objavljeno: 2008-02-18

U utorak, 19. veljače u 20 sati u Velikom salonu Louisa XIV u Parizu predstavit će se istanuti ansambl za ranu glazbu - Hrvatski barokni ansambl


Na svom prvom samostalnom koncertu u Parizu, vodeći hrvatski sastav za staru glazbu, Hrvatski barokni ansambl izvest će, uz djela talijanskih i francuskih majstora i reprezentativan izbor iz opusa vodećih hrvatskih skladatelja: Jelića, Pulitija, Gabriela i Francesca Uspera i Tomasa Cecchinija. Koncert će se održati u utorak, 19. veljače u 20 sati, u okviru redovite sezone jednog od najprestižnijih pariških koncertnih prostora – u Velikom salonu Louisa XIV u monumentalnom baroknom kompleksu Les Invalides. Hrvatski će glazbenici tako imati čast predstaviti hrvatsku baroknu glazbu upravo ispod famoznog Rigaudova portreta velikog monarha čiju su potporu uživali neki od najvećih baroknih skladatelja i pisaca: Lully, Moliere, Couperin, Charpentier, Racine, La Fontaine i mnogi drugi.

Koncert će biti ostvaren uz podršku Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.


HRBA

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama.

Ansambl je utemeljen 1999. godine, i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije- instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenju barokne glazbe.
Uz stalne koncertne cikluse od po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu s tematski jasno osmišljenim programima hrvatskog i inozemnog baroknog repertoara, redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala (Varaždinske barokne večeri, Zagrebački barokni festival, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Glazbene večeri u sv. Donatu, Histria festival, Pasionska baština, Organum Histriae, Koncerti u Eufrazijani, Rovinjsko glazbeno ljeto, Brodsko ljeto, Osječko ljeto, Paško ljeto, Festival Brežice, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festival Tesori musicali Toscani – Pisa i dr.

U svojim programima, ansambl često ugošćuje vrhunske strane i domaće soliste i dirigente, eksperte u autentičnom pristupu izvođenju barokne glazbe (Catherine Mackintosh, Herve Niquet, Werner Ehrhardt, Aapo Hakkinnen, Richard Egarr, Peter Lonnerberg, Mimi Mitchell, David Staff, Theresa Caudle…).Umjetnički voditelj popularne HRBE je renomirana violinistica Laura Vadjon, dok je predsjednik Hrvatskog baroknog ansambla dirigent Saša Britvić.

Zbog iznimno stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

U programima Hrvatskog baroknog ansambla redovito su zastupljeni i hrvatski barokni autori, odnosno oni koji su djelovali na ovom području (F. Sponga-Usper, G. Usper, T. Cecchini, V. Jelić, I. Lukačić i dr.). Kompaktna ploča na kojoj Laura Vadjon i Mario Penzar izvode hrvatske i talijanske barokne sonate nosi naziv «Cecchini & Co».

Ansambl je, osim u Hrvatskoj, nastupao i u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Švedskoj, Finskoj, Estoniji, Bih i Sloveniji.

Nazad