hr | en

Ivan Pochekin i Riječka filharmonija: Večer romantike

Objavljeno: 2007-11-29

U sklopu Zajčevih dana 2007, u utorak, 4. prosinca u 20 sati u HNK Ivana pl. Zajca bit će održan koncert Riječke filharmonije pod nazivom Večer romantike. Dirigentica je Nada Matošević, a solist Ivan Pochekin na violini.


Na programu: Carl Maria von Weber: Oberon, uvertira, Pjotr Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35, Felix Mendelssohn - Bartholdy: Simfonija br. 4 u A-duru, op. 90 „Talijanska“.

Koncertni majstor je Romeo Drucker.PochekinIvan Pochekin (Moskva, 1987.) potječe iz obitelji akademskih glazbenika, pa je i prvu poduku iz violine dobio od majke – Elene Pochekinove. Redovito glazbeno ąkolovanje započeo je s pet godina u moskovskoj Centralnoj muzičkoj ąkoli u klasi slavne prof. Galine Turchaninove, a zatim su njegovi profesori bili Maya Glezarova i Zakhar Bron. Od 2001. u pripravnom je stupnju Moskovskog konzervatorija, a 2004. upisuje studij violine na Konzervatoriju Čajkovski u klasi prof. Maye Glezarove. Od 2005. godine studira i na Hochschule für Musik u Kölnu u klasi prof. Viktora Tretjakova. S 15 godina prvi put je kao solist uz orkestar svirao u Velikoj dvorani Moskovskog konzervatorija, a do danas je svirao u svim značajnijim moskovskim koncertnim dvoranama te u brojnim drugim gradovima Rusije i inozemstva (Austrija, Španjolska, Italija, Njemačka, Ukrajina, Hrvatska). Stipendist je ruskih zaklada Yuri Yankilevitch i Mladi talenti Rusije te zaklade Musik & Jugend iz Lichtensteina, koja je bila pokrovitelj njegove turneje po Hrvatskoj na kojoj je oduąevio publiku nastupima u Dubrovniku, Karlovcu, Zagrebu i Samoboru u ožujku 2006. godine. Turneja je organizirana nakon Ivanovog upravo senzacionalnog nastupa na violinističkom natjecanju Vaclav Huml održanom u Zagrebu 2005. godine, na kojem je osvojio drugu nagradu, a u međuvremenu se, pobjedom na violinističkom natjecanju Paganini, održanom u Moskvi krajem 2005. godine, Ivan proslavio kao nova violinistička zvijezda. Oni koji su imali priliku Pochekina čuti uživo, tvrde da je nakon samo deset taktova svirke svima jasno da je to violinist svjetske klase.


Nazad