hr | en

Joe Meixner - Dalibor Cikojević u Beču

Objavljeno: 2007-05-21

U utorak, 22. svibnja u 20 sati u bečkom Musikvereinu u Gläserner Saal održat će se pijanistič duel. Joe Meixner - Dalibor Cikojević. Cikojević će izvoditi glazbu Borisa Papandopula na koju će Meixner improvizirati


(c) www.zgf.hrDalibor Cikojević rođen je u Zadvarju kraj Omiša, a svoju glazbenu naobrazbu započeo je sa sedam godina u Splitu gdje je 1984. godine maturirao i završio srednju glazbenu školu u razredu Jelke Bakašun. Studira na Visokoj glazbenoj školi u Beču u razredu Alexandera Jennera kod kojega je i magistrirao. Njegovom daljnjem umjetničkom sazrijevanju pridonijelo je usavršavanje kod Olega Maisenberga i Carmen Graf Adnet.

Dalibor Cikojević je od rane mladosti nazočan na glazbenoj sceni te ima nastupe na raznim domaćim i inozemnim festivalima kao što su Splitsko i Zagrebačko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Raba Musikfestival, George Enescu Festival i Wiener Festwochen.

Pod ravnanjem dirigenata Nikše Bareze, Petera Burwika, Georga Schmöhea, Ive Lipanovića, imao je zapažene nastupe sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Orkestrom HNK-a u Splitu te s Wiener Ensemble des 20. Jhr. Na području komorne glazbe surađivao je sa Zagrebačkim solistima, Gudačkim kvartetom Sebastian i nizom uglednih glazbenika iz zagrebačkog i bečkog glazbenog života. Njegov koncertni repertoar širokog je raspona i seže od baroka sve do suvremenih djela 21. stoljeća.

Posljednjih nekoliko godina Cikojević se posvetio izvođenju djela hrvatskih skladatelja od kojih treba izdvojiti klavirski koncert Božidara Kunca izveden u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a te komorna djela Dore Pejačević i Borisa Papandopula. Posebno je zapažen njegov recital sa antologijskim djelima Borisa Papandopula nagrađen Nagradom "Milka Trnina".

Osim koncertne djelatnosti Cikojević je dugi niz godina djelovao kao glazbeni pedagog u Austriji, između ostalog i na Universität für Musik u Beču, a sada je docent na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.

Objavio je i dva romana: Ostavština posljednjeg skladatelja (Naklada Ljevak, Zagreb 2003.) i Violina (Teovizija, Zagreb 2006.).

Nazad