hr | en

Koncert Ane Moure, zvijezde fada, o 40. obljetnici prijateljstva gradova Zagreba i Lisabona.

Objavljeno: 2017-11-14

Koncertom Ane Moure, zvijezdom fada, u srijedu, 15. studenoga 2017. u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga obilježit će se 40 godina prijateljstva gradova Zagreba i Lisabona


ANA MOURA (Portugal)

Ângelo Freire, portugalska gitara
Pedro Marreiros, akustična gitara
André Moreira, bas-gitara
João Gomes, klavijature
Mário Costa, udaraljke

 

Ovaj posljednji u nizu kulturnih događaja rezultat je međusobne suradnje dvaju gradonačelnika, Milana Bandića i Fernanda Medine, koji su  11. srpnja ove godine potpisali Memorandum o razumijevanju, kojim je potvrđeno dugogodišnje prijateljstvo koje Zagreb i Lisabon  obvezuju na jačanje kulturnih i gospodarskih odnosa dvaju glavnih gradova.

Na tragu te suradnje početkom studenoga u portugalskoj prijestolnici, u Nacionalnom muzeju kočija u Lisabonu, otvorena je izložba Umjetnost Zagreba Lisabonu. Građanima Lisabona predstavljena je zagrebačka povijest kroz objektiv umjetnica Marije Braut i Slavke Pavić, kao i umjetnički izričaj svjetski poznatog hrvatskog kolorista Vatroslava Kuliša. U sklopu obilježavanja  ove obljetnice na ovogodišnjem je lisabonskom festivalu Ao Largo gostovala i Zagrebačka filharmonija.

Zajedničkim projektima Zagreb i Lisabon približit će svojim građanima tradiciju, kulturu i baštinu prijateljskoga grada, a kroz turističku i gospodarsku ponudu dodatno povezati institucije ovih dviju europskih prijestolnica.
 


Ne postoji glas koji izvodi fado kao Ana Moura. Glas koji putuje tradicijom, koketira s popularnom glazbom te tako širi granice ovog popularnog i cijenjenog lisabonskog glazbenog žanra.Senzualan timbar koji svakoj otpjevanoj melodiji daje duh fada čini njene interpretacije jedinstvenima. Emotivna putovanja na kojima dolazi do srca slušatelja, garancija su doživljaja kakvog se rijetko može iskusiti.
 
Prepoznali su to i glazbeni velikani. Kada je 2005. Ana oduševljavala publiku Carnegie Halla, saksofonist grupe Rolling Stones, Tim Ries, na drugom je kraju svijeta, u prodavaonici ploča u Tokiju, tražio albume fado glazbe. Tri su se Anina albuma našla u njegovim rukama i oduševila ga na prvo slušanje. Dobila je poziv da sudjeluje u projektu u kojem je ovaj legendarni bend eksperimentirao s različitim glazbenim žanrovima. Zajedno su snimili pjesme "Brown Sugar" i "No Expectations", a izveli su ih prvi puta uživo na velikom koncertu na Alvalade XXI stadionu u Lisabonu. Od tada su nekoliko puta nastupili na njihovim turnejama, a Tim Ries, očaran ljepotom njena glasa, posvetio joj je pjesmu "Vehlo Anjo" (pt. "Stari anđeo") koja je postala dio njenog albuma "Para Alem da Saudade" iz 2007.
 
Vrhunska je glazba pronašla put i do legendarnog Princea koji je jednom prilikom posjetio Pariz samo kako bi prisustvovao njenom nastupu u klubu La Cigale. Kasnije ju je pozvao da gostuje na njegovom nastupu za vrijeme velikog Super Bock Super Rock festivala u portugalskom gradu Meco.
 
Suradnja s frankfurtskim Radio Bigbandom, spajanje jazza i fada, dovelo ju je do nominacije za Zlatni Globus, a 2010. ju je ugledni engleski magazin Songlines proglasio glazbenicom godine.
 
Hrvatska ju je publika već imala priliku gledati uživo 2012. kada je nastupila na Avantgard Jazz festivalu u Rovinju.
 
Ana Moura nije bez vraga najpopularnija fadistica. Njen savršeni vokal je istinski dar prirode, a o kvaliteti izvedbe svjedoči Anin rad na njemu. Pjesme su tijekom subotnjeg nastupa jednostavno tekle i činilo se tako lako i gotovo prirodno njeno pjevanje fado standarda i vlastitih skladbi. - ovim je riječima njen nastup opisao Zoran Stajčić, glazbeni kritičar portala Ravno do dna.
 
Iza nje je šest studijskih albuma, od čega je aktualni "Moura" objavljen 2015. i po samom izlasku zaradio zlatnu tiražu. Album je producirao četverostruki dobitnik nagrade Grammy, Larry Klein, poznat po radu s legendama kao Joni Mitchell i Herbie Hancock. Miksao ga je Tim Palmer, bliski suradnik grupa U2 i The Cure, ujedno i jedan od glavnih i odgovornih za veliki uspjeh klasika grupe Pearl Jam, albuma "Ten". Članovi benda koji podržava Anin strastveni spoj tradicionalnog fada i popularne glazbe surađivali su s Madonnom, Steviejem Wonderom, Eltonom Johnom, Robbiejom Williamsom, Frankom Zappom, Stingom, Michaelom Bubleom i sličnima.
 
Ana Moura jedna je od najpoznatijih portugalskih glazbenika u svijetu. Pjevačica je to koja piše modernu povijest fado glazbe, s više od 300 000 prodanih primjeraka albuma, desetine nagrada među kojima su se našla i dva Zlatna globusa.

Nazad