hr | en

Koncert laureata 50. tribine 'Darko Lukić'

Objavljeno: 2018-04-13

U ponedjeljak, 16. travnja 2018. u 20 sati, u Maloj dvorani Lisinski nastupaju laureati 50. tribine 'Darko Lukić'. Franjo Bilić, čembalo, izvest će djelo J. S. Bacha: Goldberg varijacije, a Latica Anić, violončelo, i Krešimir Starčević, glasovir, djela Johannesa Brahmsa i Astora Piazzolle.


 

Johann Sebastian Bach (1685. – 1750.)
Goldberg varijacije, BWV 988
Frano Bilić, čembalo
*   *   *
Johannes Brahms (1833. – 1897.)
Prva sonata za violončelo i glasovir u e-molu, op. 38
Allegro non troppo
Allegretto quasi menuetto
Allegro

Astor Piazzolla (1921. – 1992.)
Le Grand Tango, za violončelo i glasovir
Latica Anić, violončelo
Krešimir Starčević, glasovir

Franjo Bilić (Zagreb, 1994.) na studentskoj je razmjeni Erasmus na Amsterdamskom konzervatoriju kod profesora Mennoa van Delfta. Ujedno je student pete godine čembala u klasi prof. Pavla Mašića i druge godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju i glasovir na Glazbenoj školi Pavla Markovca u razredu prof. Jelice Kuzmin. Surađivao je s brojnim ansamblima i orkestrima (Hrvatski barokni ansambl, Zagrebački solisti, ansambl Antiphonus, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Društveni orkestar HGZ-a, Zagrebački komorni orkestar, ZOM, ansambl Glazbene staze). Na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe osvojio je osam prvih, tri druge i dvije treće nagrade (2007. – 2013.) u disciplinama glasovir, komorna glazba i solfeggio. Kao čembalist, pobjednik je 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i 50. Tribine Darko Lukić. Kao dirigent, imao je zapažen nastup ravnajući operom Agrippina G. F. Händela u HNK-u u Zagrebu (produkcija: MA/ALU/ADU/TTF), za što je dobio dvije Rektorove nagrade. Višegodišnji je polaznik Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica u Varaždinu. Usavršavao se na seminarima brojnih eminentnih profesora iz Hrvatske i inozemstva za područja: glasovir, fortepiano, korepeticija/glasovirska pratnja pjevača, čembalo, suvremeno čembalo, barokna glazba, barokni ples, orguljaška improvizacija, orgulje, harmonium d'art, orkestralno i zborsko dirigiranje. Bavi se i skladateljskim radom.


Latica Anić (Zagreb, 1994.) počela je učiti violončelo u razredu Mihovila Karuze u dobi od sedam godina. Aktivno je sudjelovala na majstorskim tečajevima međunarodno priznatih violončelista i pedagoga (Miklós Perényi, Jérôme Pernoo, László Fenyö, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Gary Hoffman i dr.), a kao stipendistica zaklade Musik und Jugend pohađala je seminare Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu. Od 2010. godine studentica je Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji Kneževine Lihtenštajn. Akademsku godinu 2014./2015. provela je u sklopu programa Erasmus na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Lászlóa Fenyöa. Diplomirala je u Zagrebu 2016. godine, a od listopada iste godine usavršava se u razredima Raphaela Merlina i Michela Straussa na Conservatoire à rayonnement régional de Boulogne-Billancourt u Parizu. Pobjednica je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja. Ostvarila je zapažene inozemne nastupe kao komorna glazbenica u suradnji s uglednim inozemnim glazbenicima, a kao solistica nastupila je uz Štutgartski komorni orkestar, Plevensku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar i Splitski komorni orkestar pod ravnanjem uglednih dirigenata (Aurélien Bello, Boguslav Davidow, Mladen Tarbuk, Tonči Bilić i Pavle Zajcev). Solističke recitale održala je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Lihtenštajnu i Švicarskoj. Latica svira na violončelu graditelja Jeana Baptistea Vuillaumea iz 1860. zahvaljujući zakladi Rheinland-Pfalz für Kultur iz Njemačke.


Krešimir Starčević (Zagreb, 1988.) diplomirao je 2013. godine u klasi Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u razredu Stefana Vladara. Za postignuća u toj godini nagrađen je Dekanovom nagradom, a dobitnik je i brojnih drugih nagrada. Pohađao je seminare uglednih pijanista i pedagoga. Surađivao je s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima (Lovro Merčep, saksofon; Marin Maras i Marco Graziani, violina; Smiljan Mrčela i Latica Anić, violončelo; Danijel Gašparović, glasovir; Mihael Paar, klarinet; Srđan Bulat, gitara; Vedran Kocelj, truba; Pei-Ching Wu, Marianna Bednarska, Hyeji Bak i Filip Merčep, udaraljke). Od 2009. do 2014. sudjelovao je u organizaciji ciklusa Virtuoso, a 2014. i 2015. obnašao je funkciju umjetničkog voditelja Zagrebačkih ljetnih večeri. Godine 2017. bio je umjetnički suradnik Universal Marimba Competition Belgium, prestižnog svjetskog marimbističkog natjecanja. Dugogodišnji je suradnik i Međunarodnog tjedna udaraljkaških ansambala u Bjelovaru.
 

Nazad