hr | en

Koncert Marija Perestegija u Parizu

Objavljeno: 2007-05-25

U nedjelju, 27. svibnja u 16.30 u Crkvi sv. Augustina u Parizu koncert će održati hrvatski orguljaš Mario Perestegi. Na programu su djela J. S. Bacha, K. Odaka, B. Papandopula, C. Francka, J. Alaina i A. Klobučara.


Program:

J. S. Bach: Preludij i fuga u Es-duru BWV 522
K. Odak: Passacaglia u g-molu op. 34
B. Papandopulo: Toccata cromatica
C. Franck: Preludij, fuga i varijacija op. 18
J. Alain: Litanies JA 119
A. Klobučar: Partita "Ad Pavlinos"
Mario PerestegiMario Perestegi, orguljaš, dirigent i pedagog, studirao je orgulje u klasi Anđelka Klobučara na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1995.). Magistrirao je u klasi Huberta Berganta na ljubljanskoj Akademiji za glasbo. Usavršavao se kod glasovite francuske orguljašice Marie Claire-Alain.

Na repertoaru su mu kako djela baroknih majstora tako i skladatelja suvremene glazbe, osbito hrvatskih i slovenskih, medju kojima se isticu S. Vremšak, A. Misson te A. Klobučar. Održao je brojne solističke koncerte kao i u suradnji mnogim pjevačima, trubačima i trombonistima. Desetak puta je nastupio kao solist uz pratnju orkestra izvodeći Händelove i Haydnove koncerte za orgulje i orkestar. Čest je gost festivala orguljaške glazbe kao što su Požeške orguljaške večeri, Settembre musicale (Trst). Zagrebačka je publika Maria Perestegija upoznala i kao dirigenta. Predstavio se ravnajući izvedbama djela A.Vivaldija (Gloria), G.F.Händela (Mesia), J.S.Bacha (Magnificat) i W.A.Mozarta (Krönungs-Messe). Godine 1997. postaje honorarni predavač, a sada je docent za orgulje na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Nazad