hr | en

Koncert Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno: 2006-10-23

Prvi koncert u 13. sezoni Varaždinskog komornog orkestra pod ravnanjem mo. Uroša Lajovica održat će se u nedjelju 29. listopada u 20 sati u Varaždinskoj katedrali


Program:

Anđelko Klobučar Concerto grosso
Allegro moderato
Andante
Vivace


Concertino:
Jože Haluza, violina
Milan Čunko, viola
Krešimir Lazar, violončelo


Karl Stamitz Koncert za violu i orkestar u D-duru op. 1

Allegro
Andante moderato
Rondo

Solist: Aleksandar Milošev

***

Paul Hindemith Žalobna glazba

Solist: Aleksandar Milošev


Wolfgang A. Mozart Simfonija u C-duru, br. 28 KV 200
Allegro spiritoso
Andante
Menuetto, Allegetto
Presto

Dirigent: Uroš LajovicSastav orkestra:
Violine: Jože Haluza, Marko Jerbić, Lada Magdalenić-Morpurgo, Ivana Žvan, Anđelko Ilčić, Petar Haluza,
Dunja Žerjav, Ivana Šambar, Slavko Vinceković, Ladislav Ilčić, Melita Šafran
Viole: Milan Čunko, Ana Trnjar, Miroslav Mrazović,
Violončela: Krešimir Lazar, Darij Milković, Davor Gluhak
Kontrabas: Saša Špoljar

Oboe: Branko Mihanović, Jelisaveta Barbulović
Trompete: Tomislav Rukljić, Tomislav Ratković
Horne: Stjepan Obadić, Hrvoje PintarićVaraždinski komorni orkestarVaraždinski komorni orkestar danas nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je dekretom ukinut rad ondašnjeg kazališnog orkestra, Varaždin je tridesetak godina bio bez vlastitog orkestralnog ansambla, da bi se tek u samostalnoj Hrvatskoj konačno ostvarila zamisao o orkestru kao posebnom i trajnom čimbeniku kulturnog života grada. Zasluga je to mnogih Varaždinaca, posebno profesionalnih glazbenika-gudača, članova najuglednijih zagrebačkih orkestara i pedagoga varaždinske glazbene škole.

Uz to orkestar je snimio i nekoliko CD-a među kojima se ističu dva snimljena sa maestrom Pavlom Dešpaljem: Serenade Dvoraka i Suka (1998.) i Nokturno (2001.). U povodu desete obljetnice, u svibnju 2004. godine izdana je monografija "Varaždinski komorni orkestar (1994.-2004.)" sa prigodnim CD-om na kojemu su fragmenti izvedaba sa koncerata u tom razdoblju.

Uz orkestar su kao solisti nastupali eminentni instrumentalisti i pjevači, poput: Ruže Pospiš-Baldani, Dubravke Tomšič-Srebotnjak, Dunje Vejzović, Višnje Mažuran, Monike Leskovar, Karmen Pečar, Renate Pokupić, Radovana Vlatkovića, Davida Geringasa, Valtera Dešpalja, Dore Schwarzberg, Branimira Slokara, Petera Soavea, Stanka Arnolda, Ištvana Römera, Lovre Pogorelića,...

Orkestar je dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri 'Ivan Lukačić', nagrade HDGU-a 'Milka Trnina' kao i Plakete grada Varaždina. Za ovogodišnji nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu orkestar je nagrađen nagradom Orlando, dok je za ovogodišnji nastup na Varaždinskim baroknim večerima za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla orkestar je dobio nagradu 'Jurica Murai'.

opširnije

Nazad