hr | en

Koncert "Zagreb Pierrot Project"

Objavljeno: 2018-04-17

U subotu 21. travnja 2018. u 20 sati u Maloj dvorani Lisinski, Ansambl Glazbene staze izvodi koncert pod nazivom „Zagreb Pierrot Project“


Nakon putovanja  Zvjezdanim stazama, Bajkovitim stazama i Stazama struna, Ansambl Glazbene staze poziva na možda najizazovnije putovanje do sada – u kratku, ali burnu povijest svog  ansambla – „pierrot“ sastava.

Kao jedini hrvatski pierrot ansambl, a taj naziv nosi zahvaljujući neobičnom miješanom sastavu instrumenata kojeg čine flauta, klarinet, violina, violončelo i klavir, ansambl ovoga puta donosi izvorna djela pisana za svoj sastav.

Na subotnjem koncertu izvest će djela velikana 20. i 21. stoljeća koji su promijenili tijek glazbene misli: Komornu simfoniju op. 9  Arnolda Schönberga, glazbenog revolucionara 20. stoljeća i Pulitzerom nagrađeni Double sextet Steve Reicha, po nekima najvećeg živućeg skladatelja i oca minimalizma u glazbi. Zanimljivost Double sexteta je da je pisan za dva istovjetna seksteta. Svaki se sastoji od pierrot sastava proširenog vibrafonom.  Skladba se može izvesti na dva načina: s dvanaest glazbenika ili šest glazbenika koji sviraju uz vlastitu snimku, a upravo takvu izvedbu publika će imati priliku čuti na subotnjem koncertu.
 
Također će izvesti i Fantastičnu suitu sjajnog mladog hrvatskog kompozitora Ivana Končića skladanu upravo za Glazbene staze 2014. godine.

U izvedbi Double sexteta, ali i u zanimljivom solo obračunu s jednim metronomom, predstavit će se i istaknuti udaraljkaš mlađe generacije Renato Palatinuš.


Program:
Ivan Končić: Fantastična suita, za pierrot sastav
Arnold Schönberg / obr. Anton Webern: Prva komorna simfonija u E-duru, op. 9, za pierrot sastav
Casey Cangelosi: Sleight of And Evil Hand, za udaraljke solo
Steve Reich: Dvostruki sekstet, za komorni sastav i snimku

Ansambl Glazbene staze:
Eda Rimanić, flauta
Vlade Matulić, klarinet
Đana Kahriman, violina
Andrija Šimić, violončelo
Iva Ljubičić Lukić, klavir

Gost koncerta:
Renato Palatinuš, udaraljke


ANSAMBL GLAZBENE STAZE peteročlani je miješani instrumentalni sastav. Po formi se svrstava u Pierrot sastave, kakvi su rijetki u svijetu, a jedini je takav u Hrvatskoj. Ovisno o programu, Ansambl surađuje i s drugim glazbenicima. Članovi Ansambla vrsni su komorni glazbenici, solisti i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ansambl djeluje od 2012., a proizašao je iz Ciklusa Glazbene staze. Od samog početka članice ansambla su pijanistica Iva Ljubičić Lukić, ujedno i osnivačica Glazbenih staza, flautistica Eda Rimanić i violinistica Đana Kahriman. 2016. godine ansamblu se pridružuje klarinetist Vlade Matulić, a od ove godine i violončelist Andrija Šimić. Koncerti Ansambla tematski su osmišljeni te često spajaju klasičnu glazbu s drugim glazbenim izričajima kao što su filmska glazba, jazz i šansona. S osobitim uspjehom, uz pohvale kritike i veliki interes publike, Ansambl je izveo programe Crveni ruž, Zvjezdane staze i Barok Pop. U njima je prepoznata i obrazovna kvaliteta pa je Ansambl uključen u izvedbe programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu) i Ministarstva kulture (Ruksak (pun) kulture). Od samih početaka Ansambl surađuje s domaćim skladateljima te je do sada praizveo skladbe Biance Ban, Ivana Končića, Ivane Kovač, Sande Majurec, Ivana Josipa Skendera, Marka Slavičeka i Tomislava Uhlika.

Gost koncerta: RENATO PALATINUŠ
Renato Palatinuš (1991. Zagreb) diplomirao je udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Igora Lešnika 2016. godine te time stekao titulu magistra muzike. Kao član Bing Bang udaraljkaškog ansambla, tijekom studija nastupao je u Njemačkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj, a u sklopu IPEW festivala u Bjelovaru, te Ivana Bilić Marimba Weeka u Samoboru, nastupao je i usavršavao se sa mnogim inozemnim i domaćim izvođačima i pedagozima iz raznih dijelova svijeta poput Ludwig Alberta, Ney Rosaura, Mark Forda, Tatiane Koleve, Sveta Stojanova…
Stalni je član Zagrebačke filharmonije od sezone 2016./2017. na mjestu udaraljki. Surađuje sa mnogim orkestrima i ansamblima poput Simfonijskog orkestra HRT-a, HNK Zagreb, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Hrvatskog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra i drugih.


Organizator: Udruga Moj svijet
Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport
Web: www.glazbenestaze.com

Ulaznice:
•    40 kn
•    50% popusta za učenike, studente i umirovljenike
•    online prodaja: https://www.ulaznice.hr/web/event/1/29608
 

Nazad