hr | en

Koncert Zagrebačkog kvarteta i A. Puklavca, te predavanje Davora Merkaša, voditelja MIC-a KDZ u Pragu

Objavljeno: 2006-04-25

Zagrebački kvartet i A. Puklavec održat će 25. 04. 2006. koncert u u okviru izložbe \'Secesija u Hrvatskoj\' u Pragu. Dan nakon toga predavanje o hrvatsko-češkim odnosima na polju glazbe na Karlovom sveučilištu održat će Davor Merkaš, voditelj MIC-a KDZ


Zagrebački kvartet i Armando Puklavec održat će 25. travnja 2006. u 18:30 sati u sklopu otvaranja velike izložbe 'Secesija u Hrvatskoj', kulturološkog projekta Muzeja za umjetnost i obrt, koncert u Pragu u Općinskom domu, jednom od najljepših secesijskih zdanja svijeta. U istoj prilici, dan kasnije, 26. travnja u 17:30 sati na Filozofskom fakultetu praškog Karlovog sveučilišta, predavanje o hrvatsko-češkim odnosima na polju glazbe kroz povijest održat će Davor Merkaš, voditelj Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb.

Program koncerta:

Wolfgang Amadeus Mozart: Gudački kvartet u B-duru KWV 584, Lovački
Josip Štolcer Slavenski: Pjesme moje majke
(Solist: Armando Puklavec)
Dmitrij Šostakovič: Gudački kvartet br. 3 op. 73

Mnoge su veze koje kroz desetljeća povezuju Zagreb i Prag, a glazbena je umjetnost bila jedno od onih područja ljudske djelatnosti u kojima su te veze bile najdugotrajnije i najčvršće. Dovoljno je sjetiti se mnogih čeških glazbenika koji su svoj život - i privatni i profesionalni - pronašli u Zagrebu, poput Václava Humla, prvog violinista originalne prve postave Zagrebačkoga kvarteta iz 1919. godine te nezaobilaznog gudačkog pedagoga s Muzičke akademije u Zagrebu, ili Frana Lhotke, učenika velikoga Antonína Dvořáka, inače i samog velikog skladatelja, hornista te legendarnoga rektora Muzičke akademije u Zagrebu. S druge strane, mnogi su hrvatski glazbenici, a ponajviše skladatelji (Antun Dobronić, Josip Štolcer Slavenski, Krsto Odak, Josip Mandić, Miroslav Miletić...), godinama doslovno hodočastili u češku metropolu, taj konzervatorij Europe kako ga je još 1773. nazvao engleski glazbeni putopisac i skladatelj Charles Burney. Svi su oni upravo u Pragu željeli proširiti svoja profesionalna i umjetnička znanja i umijeća.
Program Praške veze Zagrebačkoga kvarteta osmišljen je povodom nastupa ovog ansambla u Pragu na svečanom otvorenju izložbe Secesija u Hrvatskoj te u odnosu na te praške veze, veze koje su intenzivno utjecale na samo utemeljenje i tradiciju Zagrebačkoga kvarteta te formiranje mnogih autorskih osobnosti u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća. Pritom nije bilo moguće zaobići dvije velike obljetnice koje ove 2006. godine obilježava čitav kulturni svijet, a posebno Prag - 250 godina od rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta te 100 godina od rođenja Dmitrija Šostakoviča. Te su obljetnice usto i obljetnice koje sam Zagrebački kvartet - taj najstariji komorni ansambl u Hrvatskoj - snažno vežu uz svijet, ali i uz vlastitu tradiciju u kojoj opusi ove dvojice glazbenih genija imaju istaknuto mjesto.
S druge strane, ovim se programom željelo ukazati i na jedan antologijski opus iz hrvatske glazbene baštine, a gotovo je prirodnim slijedom izbor pao na komorni ciklus Pjesme moje majke za glas i gudački kvartet Josipa Štolcera Slavenskog zato jer su Štolcerove Pjesme reprezentativni primjer iz riznice hrvatske kvartetske glazbe, jer je Štolcer bio pravi praški đak (potekao iz razreda Vitezslava Nováka s Praškoga konzervatorija), kao i zato jer uz ove ''velike" obljetnice u 2006. godini u Hrvatskoj obilježavamo i jednu nešto "manju" - 110. obljetnicu rođenja ovoga skladatelja, glazbenoga vizionara i zvjezdoznanca. Ciklus Pjesme moje majke jedan je od najizvođenijih opusa hrvatske glazbe uopće, a interpretirali su ga redom najveći hrvatski vokalni solisti: praizveden je u Bernu 1949. s velikom Marijanom Radev kao solisticom, bio je stalno djelo na repertoaru slavnoga hrvatskog baritona Vladimira Ruždjaka (koji ga je i trajno zabilježio na nosaču zvuka), a zanimljivo je da su u većini slučajeva gudačke dionice izvodili upravo članovi Zagrebačkoga kvarteta.

(tekst preuzet s web stranice Zagrebačkog kvarteta http://www.zagrebquartet.org)

Nazad