hr | en

Mario Brunello u Forte Fortissimo KDZ

Objavljeno: 2008-01-18

Koncertna direkcija Zagreb, u okviru ciklusa Forte Fortissimo koncertom istaknutog violončelista Marija Brunella i pijanista Andree Lucchesinija, otvorit će 4. Međunarodno violončelističko natjecanje - u utorak, 22. siječnja u 19.30 u Dvorani Lisinski


PROGRAM:


Johann Sebastian Bach – Ferruccio Busoni
Kromatska fantazija i fuga u d-molu, BWV 903

Johannes Brahms
Sonata za violončelo i glasovir u e-molu br. 1, op. 38
Allegro non troppo
Allegretto quasi menuetto
Allegro

* * *

Robert Schumann
Adagio i allegro za violončelo i glasovir u As-duru, op.70

Sergej Rahmanjinov
Sonata za violončelo i glasovir u g-molu, op. 19
Lento – Allegro moderato – Moderato
Allegro scherzando
Andante
Allegro mosso – Moderato – Vivace

Mario Brunello rođen je 1960. godine u gradu Castelfranco Veneto u Italiji. Violončelo je diplomirao na venecijanskom konzervatoriju u klasi Adriana Vendramellija, te se nastavio usavršavati kod Antonija Janigra. Do 1986. iskustva je stjecao u prvom redu kao orkestralni glazbenik, no tada se dogodio obrat u njegovoj karijeri: pobijedio je na Međunarodnom natjecanju Čajkovski u Moskvi u disciplini violončela kao prvi Talijan u povijesti tog natjecanja. Od tada Brunello svira na violončelu Maggini iz 17. stoljeća kojeg je naslijedio od Franca Rossija i nastupa po svjetskim glazbenim centrima s vrhunskim orkestrima i dirigentima među kojima su Claudio Abbado (na čiji je poziv nastupao uz Orkestar Mozart i Orkestar Festivala u Luzernu), Gianluigi Gelmetti, Carlo Maria Giulini, Valerij Gergijev, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Zubin Mehta i Paavo Järvi. Zaslužio je brojna priznanja, primjerice Nagradu Franco Abbiati talijanskog udruženja glazbenih kritičara kao najbolji umjetnik u 1988. godini. Intenzivno njeguje i karijeru komornog glazbenika surađujući s glazbenicima poput Andree Lucchesinija, Gidona Kremera, Giovannija Sollime čije je brojne skladbe izvodio, te Kvarteta Alban Berg. Godine 1994. osnovao je Orchestra d'Archi Italiana čije su prve dvije godine postojanja bile posvećene isključivo pripremi repertoara. Rezultat su, nakon debija 1996., bile izvanredne pohvale koje su se nastavile i s daljnjim nastupima. Među ostalim djelovao je i kao glazbeni ravnatelj Orkestra Padove i Veneta (2002.-2004.), te kao predavač na Akademiji Chigiana u Sieni. Snima ekskluzivno za japansku diskografsku etiketu DJV Victor, te je najmlađi glazbenik do sada kojemu je dodijeljena titula člana Akademije Santa Cecilia u Rimu. Kao vrstan poznavatelj svojeg instrumenta, svestran umjetnik s interesima za razna glazbena područja, Brunello se iskazao i u suradnjama s džez glazbenicima (Vincio Capossela, Uri Caine, Gian Maria Testa, Paolo Fresu), te glumcima (Maddalena Crippa i Marco Paolini) uvijek ostavljajući upečatljiv dojam na kritiku i publiku. Jedan od njegovih posljednjih projekata uključuje suite za solo violončelo J. S. Bacha čiji je vrlo cijenjeni interpret, izvođene uz video-projekcije i elektroniku, u produkciji udruge Musicamorfosi.


Talijanski pijanist Andrea Lucchesini (1965.), studirao je, te 1982. diplomirao, u klasi pijanistice Marie Tipo. Već sljedeće godine postao je prvi talijanski pobjednik Međunarodnog pijanističkog natjecanja Dino Ciani što je označilo početak njegove sjajne međunarodne karijere. Osim niza recitala, ostvario je i brojne nastupe uz poznate orkestre pod ravnanjem dirigenata kao što su Claudio Abbado, Semjon Bičkov, Roberto Abbado, Riccardo Chailly, Dennis Russel Davies, Charles Dutoit, Daniele Gatti, Gianluigi Gelmetti, Daniel Harding i Giuseppe Sinopoli. Godine 1994. dobio je uglednu Nagradu Akademije Chigiane u Sieni koju dodjeljuje međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od cijenjenih muzikologa, a 1995. osvojio je Nagradu talijanske glazbene kritike Franco Abbiati. Osobitu pažnju posvećuje suvremenoj glazbi, pa je 2001. na Festivalu u Zürichu praizveo Glasovirsku sonatu Luciana Berija nastavljajući tako blisku suradnju s tim, 2003. godine preminulim, klasikom glazbe prošloga stoljeća, započetu kada je širom svijeta izvodio Beriov Glasovirski koncert Echoing Curves, te ga i snimio za tvrtku BMG uz Londonski simfonijski orkestar pod ravnanjem samog skladatelja. Nedavno je objavljen i hvaljeni album s njegovim izvedbama svih Beriovih skladbi posvećenih solo glasoviru, a snimio je i Schönbergov Pierrot lunaire, te Bergov Komorni koncert s Drezdenskom državnom kapelom pod ravnanjem Giuseppea Sinopolija za diskografsku kuću Teldec. Uz to, Andrea Lucchesini snima i za tvrtku EMI, te za talijansku etiketu Stradivarius za koju je zabilježio ciklus Beethovenovih sonata. Aktivan i kao komorni glazbenik, nastupao je na mnogim poznatim festivalima, a više od deset godina, zajedno s violončelistom Mariom Brunellom, vodio je Komorne glazbene susrete u Torinu na kojima su se redovito predstavljali posebni projekti s rjeđe izvođenim djelima.


www.kdz.hr

 

Nazad