hr | en

Monika Leskovar gošća Majstorskog ciklusa

Objavljeno: 2019-04-15

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa održat će se u četvrtak, 18. travnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će njihov šef dirigent, maestro Enrico Dindo, a u prvom dijelu programa pridružit će im se Monika Leskovar.


 
Još su 2015. godine pokazali da su vrstan tandem za glazbu hrvatskih autora, kada su praizveli Koncert za violončelo i orkestar Frane Paraća. Suparnici na glasovitom natjecanju Mstislav Rostropovič 1998., ali i kolege violončelisti, Monika Leskovar kao solistica i Enrico Dindo kao dirigent, ovaj će put izvesti djela dvaju suvremenika, velikana hrvatske glazbe prošloga stoljeća: Rudolfa Matza i Brune Bjelinskog, od čijeg se rođenja uskoro navršava 110 godina.
 
Program će zaokružiti 7. simfonija, op. 70 Antonína Dvořáka, koja je s golemim uspjehom praizvedena u Londonu 1885. godine. Nastala usred borbe Čeha za slobodu unutar Austro-Ugarske, nosi poruku otpora političkom pritisku; za razliku od najizvođenije i najpopularnije Simfonije „Iz novoga svijeta“, Sedma, strukturom ambicioznija i sa svjesno utkanom univerzalnom porukom, smatra se Dvořákovim najvećim simfonijskim ostvarenjem.

Nazad