hr | en

Nova izdanja Muzičkog informativnog centra

Objavljeno: 2006-07-14

Muzički informativni centar KDZ bogatiji je za još dva notna naslova. Riječ je o glasovirskim skladbama Diabolezza Ive Josipovića i Ben misurato Stanka Horvata.


U lipnju 2006. godine Muzički informativni centar KDZ objavio je dva nova notna izdanja za glasovir. Riječ je o skladbi Diabolezza Ive Josipovića i Ben misurato Stanka Horvata.

DiabolezzaIvo Josipović o Diabolezzi:
"Diabolezza je naziv plesa koji se plesao u Istri i Primorju od 17. do 19. stoljeća, uglavnom na svadbama i narodnim slavljima. Ni melodija, ni pokreti plesa nisu se sačuvali, ali je ostala usmena predaja o plesu kao ritmičnom, veselom i slavljeničkom. Naslov, međutim, odaje i određeni "barbarski i pogani" karakter, tako karakterističan za miješanje slavenskih starih vjerovanja i kršćanstva. Skladba je autorovo viđenje legende o tom starom plesu."

 

 

 

 

 

Stanko Horvat o Ben misurato:
Ben misurato"Iza ovog ozbiljnog naslova skriva se nevelika glasovirska skladba, možda tek djelomično odmjerena (misurata). Njezin uvodni dio evocira oprezni hod, oklijevanje i povremene erupcije (neodmjerene). Drugi i završni dio skladbe donosi "ben misurato" materijal izrazito ritmičkog porijekla koji se uporno ponavlja i djeluje ponešto mehanički monotono. Skladbu zaokružuje vehementni akordički fortissimo u dobroj staroj maniri."

U pripremi je još jedno notno izdanje: Amorosi conceti, libro terzo (1616.) Tomasa Cecchinija.

Nazad