hr | en

Orguljaš Reitze Smits na Ars Organi Sisciae

Objavljeno: 2007-05-28

U ponedjeljak, 28. svibnja u 20 sati u Crkvi sv. Marije Magdalene u Sisku (Sela), u okviru Međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae koncert će održati nizozemski orguljaš Reitze Smits


Program


Jan Pieterszoon Sweelinck: Toccata in a
(1562-1621) Fantasia in a
Die flichtig Nimphae

Johann Adam Reincken: Toccata in G
(1623-1722) Fuga in g

Dietrich Buxtehude: Ciaconna in e
(1637-1707) Praeludium in C

Wolfgang Amadeus Mozart: Variations on a Dutch song:
(1756-1791) Laat ons juichen, Batavieren

Christian Friedrich Ruppe: Rondo in D
(1753-1826) Fuga in D


Ugledni europski umjetnik i znanstvenik, Reitze Smits diplomirao je orgulje, čembalo, kompoziciju, improvizaciju i muzikologiju na Konzervatoriju u Utrechtu i Den Haagu. Usavršavao se na stručnim seminarima eminentnih umjetnika: H. Vogela, J. van Immerseela, L. F. Tagliavinia i dr. Osvojio je brojne nagrade na internacionalnim orguljaškim natjecanjima (Toulouse, Bruges, Nijmegen). Kao orguljaš, koncertirao je u mnogim europskim zemljama, a posljednjih godina u Roskildeu, Helsingöru na nedavno restauriranim “Buxtehude-ovim orguljama”, u Olomouzu, Brusselu, Rouenu i Toulouseu. Također nastupa kao vođa baroknih ansambala, izvodeći kantate Bruhnsa, Buxtehudea i mladoga Bacha. Povodom 280-te godišnjice smrti Dietricha Buxtehudea, 1987. godine, snimio je seriju radio snimki sa kompletnim komornim opusom, nekoliko solo-kantata i skladbama za čembalo tog skladatelja.
Predavao je na internacionalnim orguljaškim seminarima u Haarlemu, Toulouseu, Brnu, Mallorci i dr. Izvodeći svoje iznimno cijenjene rekonstrukcije Bachovih orguljskih koncerata sa svojim baroknim ansamblom Concerto Strumentale, nastupao je na festivalima u Segoviji, Sardiniji, Helsingöru, Brusselu, Rotterdamu i Utrechtu. Na svojim mnogobrojnim nosačima zvuka pomiče granice orguljskog repertoara; prvi je snimio Bachovo djelo Manualiter Toccata na orguljama, kao i orguljske obrade djela Schuberta, Mozarta i Mendelssohna. Njegove su orguljske transkripcije Mendelssohnovih klavirskih djela izdane i internacionalno priznate. Reitze Smits je umjetnički ravnatelj festivala Voor de Wind na kojem orgulje predstavlja u multimedijskom kontekstu široj publici. Na jednom od njegovih Bachovih koncertnih programa, koji je izveden više od 15 puta, surađuje sa plesnom skupinom Dance Works Rotterdam. Također radi kao profesor orgulja i improvizacije na konzervatorijima u Utrechtu (Nizozemska) i Leuvenu (Belgija).

Nazad