hr | en

Orgulje Sv. Marka - Ulrich Walther

Objavljeno: 2017-09-11

Šesti koncert u ciklusu Orgulje Sv. Marka održat će se u srijedu, 20. rujna 2017. u 19.30 sati. Djela Bach, Mozarta, Liszta i Regera izvest će austrijsko-njemački orguljaš Ulrich Walther.


ULRICH WALTHER, orgulje

O umjetniku

Ulrich Walther studirao je na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Stuttgartu, gdje je stekao niz diploma iz područja crkvene glazbe, koncertiranja te glazbene pedagogije u klasama Ludgera Lohmanna (orgulje), Dietera Kurza (dirigiranje) te Hans-Martina Corrintha, Willibalda Bezlera i Jürgena Essla (improvizacija). Sudjelovao je na majstorskim tečajevima orguljske interpretacije kod Lorenza Ghielmija, Daniela Rotha, Hans-Olaa Ericssona, Davida Sangera, Heinza Wunderlicha, Gerharda Weinbergera i Jona Laukvika.

Dobitnik je više značajnih nagrada: prve nagrade Međunarodnog orguljaškog natjecanja u Korschenbroichu (Njemačka, 2005.), druge i posebne nagrade za interpretaciju naručenog djela Thomasa Daniela Schleea na Međunarodnom orguljaškom natjecanju u Grazu (Austrija, 2006.), druge nagrade Međunarodnog orguljaškog natjecanja u Heidenheimu (Njemačka, 2006.), prve nagrade i nagrade publike na Međunarodnom natjecanju orgulja u St. Albansu (Velika Britanija, 2007.), prve i Messiaenove nagrade na natjecanju Bach-Liszt u Erfurtu, Weimaru i Merseburgu 2008.
Od 2008. do 2010. predavao je orgulje, improvizaciju i generalbas kao gostujući profesor na Sveučilištu za umjetnost u Grazu (Austrija), gdje od listopada 2010. radi kao redoviti profesor. Također je aktivan kao gostujući predavač na majstorskim tečajevima i član žirija na međunarodnim orguljaškim natjecanjima.

Recentni nastupi uključuju mnoge vazžne festivale i koncertne prostore: Orguljski tjedan u Nürnbergu ION, Tirinški tjedan Bacha, Festival glazbe Bodensee, Ljeto umjetnosti u Oberstdorfu, Festival Oviedo, Orguljski festival u Bergamu i St. Albansu, Episkopalna crkva sv. Jakova (St. James) u Los Angelesu, katedrale u Wormsu i Chartresu, Gradske vijećnice u Wuppertalu i Birminghamu, crkva St. Giles u Edinbourghu i St. Bavo u Haarlemu, moskovska katedrala, dvorana Kapela u St. Petersburgu, dvorac Frederiksborg, crkva Presvetog Trojstva u Kopenhagenu.
Svoj prvi CD sa skladbama Johanna Sebastiana Bacha u aranžmanima Maxa Regera snimio je 2010. na povijesnim Sauerovim orguljama u katedrali u Bremenu, a 2016. i prvu integralnu snimku Regerovih transkripcija Bachovih skladbi za orgulje.

Nazad