hr | en

Piano Fortissimo: Miha Haas i Tadej Horvat

Objavljeno: 2007-04-12

U subotu, 14. travnja 2007. u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu u okviru ciklusa Piano Fortissimo Koncertne poslovnice Artagent nastupit će Glasovirski duo iz Slovenije: Miha Haas i Tadej Horvat


Program:

Wolfgang Amadeus Mozart – Edvard Grieg

Sonata br. 16 u C-duru, KV 545, Facile
Allegro
Andante
Rondo. Allegretto

Sonata br. 5 u G-duru, KV 283
Allegro
Andante
Presto
***
Fantazija u c-molu, KV 475

Sonata br. 14 u c-molu, KV 457
Allegro
Adagio
Rondo. Allegro molto

GLASOVIRSKI DUO TADEJ HORVAT I MIHA HAAS djeluje od listopada 2001., kada su prvi puta nastupili u Glazbenoj školi u Ljubljani. Njihovo muziciranje od početka je prešlo školske okvire, te su trenutno jedini vrhunski glasovirski duo u Sloveniji.
Na Državnom natjecanju mladih slovenskih glazbenika 2005. osvojili su prvu nagradu s maksimalnim brojem bodova. Godine 2004. primili su Prešernovu nagradu ljubljanske Akademije za glasbo, a godinu kasnije i najviše priznanje za studente, Prešernovu nagradu Sveučilišta u Ljubljani.
Repertoar im obuhvaća skladbe iz razdoblja klasike, romantizma, 20. i 21. stoljeća za glasovir četveroručno i za dva glasovira.
Nastupili su na četrdesetak koncerta u Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj i Švedskoj. Ožujka 2003. nastupili su u dvorani Mozarteum u Salzburgu u okviru festivala Interkonzerte, u srpnju 2004. predstavili su se na susretu europskih glazbenih akademija u Beču, te u ciklusu Virtuoso u Zagrebu. U ciklusu Mladi virtuozi praizveli su djela slovenskih skladatelja Janeza Matičića i Andreja Missona i promovirali prvu slovensku ediciju djela za glasovir četveroručno. Na festivalu glazbe 20. stoljeća Unicum praizveli su za njih napisane skladbe Uroša Rojka i Janija Goloba.
Za svoje nastupe Glasovirski duo Tadej Horvat i Miha Haas redovito dobiva odlične kritike kako u slovenskim, tako i u inozemnim medijima. Njihov nastup na festivalu Allegretto 2003. dnevnik Delo uvrstio je među najvažnije glazbene događaje u Sloveniji te godine.Nazad