hr | en

Pijanist Goran Filipec u ciklusu Pianofortissimo

Objavljeno: 2008-02-21

Treći koncert u ciklusu Pianofortissimo u sklopu sezone Arti musices Hrvatski glazbeni krug u organizaciji Artagent Koncertne poslovnice d.o.o. održat će se u subotu 23. veljače u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu


Program:

Ludwig van Beethoven: Sonata br. 23 u f-molu, op. 57, Appassionata
Frédéric Chopin: Balada br. 3 u As-duru, op. 47

***

Robert Schumann: Humoreska u B-duru, op. 20
Franz Liszt:Obermannova dolina (6. stavak iz ciklusa Godine hodočašća)


Goran FilipecGoran Filipec (Rijeka, 1981.) je već u prvim godinama glazbenog obrazovanja na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci bio zapažen kao iznimni talent te je od rane dobi uspješno nastupao na mnogim koncertima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Od 1997. do 2001. studirao je klavir u klasi Marine Ambokadze, te muzikologiju na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu. Usavršavao se na Hochschule für Musik u Kölnu u klasi Arba Valdme (2003.-04.), Scholi Cantorum u Parizu kod Eugena Indjica (2003.-06.), te Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Evgenyja Zarafiantsa (2006.-07.). Redovito polazi majstorske tečajeve svjetskih pijanista poput Petera Donohoea, Oksane Jablonske i Elissoa Virsaladzea.
Trostruki je pobjednik državnih natjecanja (1995., 1997., 1999.), dobitnik druge (1995.) te prve nagrade (1997.) na Lions Grand Prixu u Rijeci, prvih nagrada na natjecanju Istria Nobilissima (1997., 1999., 2002.) te prve nagrade na Natjecanju riječkih glazbenika (1998.).
Nastupao je u većini europskih zemalja, te Sjevernoj i Južnoj Americi, u Carnegie Hallu u New Yorku, Salle Frank Martin u Ženevi, National Concert Hallu u Dublinu, Salle Cortot u Parizu i Velikoj dvorani Muziekcentruma Vredenburg u Utrechtu. Svirao je s Berlinskim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom te s dirigentima kao što su Jorge Uliarte, Leonid Nikolaev, Pavle Dešpalj, Vjekoslav Šutej i drugi.
Od 2001. do 2003. predavao je klavir na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u svojstvu asistenta Marine Ambokadze.
Profilirao se kao izniman interpret klavirskih djela Franza Liszta kojima je posvetio velik dio umjetničkog rada. Njegov široki repertoar sačinjavaju značajni ciklusi klavirske literature poput Lisztovih Godina hodočašća, kompletnih etida Frédérica Chopina, Paganini-Liszt-Busonijevih etida, te koncerata za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena.
Počasni je član švicarske humanitarne organizacije insieme-Genève, za koju redovito nastupa u dobrotvorne svrhe.
Njegovi koncerti snimani su za Hrvatsku radioteleviziju i Radio Romanske Švicarske.


Nazad