hr | en

Pijanist Vitomir Ivanjek na Rabu

Objavljeno: 2006-07-13

U okviru Rapskih glazbenih večeri, u četvrtak, 13. srpnja 2006. u 21 sat, u Crkvi sv. Križa nastupit će, od ranijie rapskoj publici poznati pijanist Vitomir Ivanjek - Vito.


Vitomir Ivanjek, Rab 2003Na ovogodišnjem ljetnom koncertu Ivanjek će predstaviti i svoj novi CD Imaginarne vedute na kojem se nalaze, uz Ivanjekove vlastite skladbe, i obradbe poznatih glazbenih tema i evergreena, te je vrlo primjenjena glazba - kako za ljeto, tako i za šire slojeve publike.


Naš poznati pijanist, prof. Fred Došek na kraju svog predgovora CD-u kaže: "Tako ovaj niz snimaka, ujedno i blistavi dokument njegovog magistralnog vladanja glasovirskom tehnikom i izražajnošću, može biti privlačan i najizbirljivijim glazbenim ljubiteljima - a jednako tako i vrlo širokom krugu slušatelja koji od njega mogu očekivati zanimljivu i bogtu glazbenu kulisu lišenu svake trivijalnosti. Ali i mnogo više od toga...".
I poznati austrijski glazbeni kritičar, dr. Wilhelm Sinkovicz o CD-u i samom pijanisti kaže: "Vito je glazbenik najvišeg stvaralačkog potencijala. To se čuje kad u međuvremenu počne improvizirati, tu i tamo dotičući poznato, pa odjednom, udaljujući se, osvaja nova područja, slobodno i lebdeći, stvarajući prostor u kojemu se nalaze pravi zvuci za sljedeći hit. Vito svira popularne hitove - ali to čini tako, da čak i najboljim poznavateljima pijanističkog hardcore-a bude toplo oko srca: njegovo je sviranje miljama udaljeno od mekanih, samozatajnih linija prosječne ugođajne glazbe.".

Ivanjek svojim interpretacijama i doživljajem glazbe želi, uz klasične skladbe, u jednom klasičnom ruhu publici predstaviti i širi spektar iz bogate glazbene riznice. Tako će se na programu naći djela Pintarića, Mozarta, Debussyja, Ivanjeka, Raskina, Legranda, De Curtisa, Gershwina, Montija i Rimski-Korsakova. To je prvi u nizu ovogodišnih ljetnih koncerata Vitomira Ivanjeka.

Ostale informacije na www.vito.hr.

Nazad