hr | en

Promocija notnog izdanja Alla stagion dei fiori, arietta na stihove Pietra Metastasija Ivana pl. Zajca u Rijec

Objavljeno: 2018-12-07

Dan uoči promocije notnog izdanja Alla stagion dei fiori, arietta na stihove Pietra Metastasija Ivana pl. Zajca u Zagrebu, 10. prosinca (MICnet obavijesti za 27. 11.), održat će se promocija i u Rijeci, u nedjelju, 9. prosinca 2018., u 19 sati, u Zajednici Talijana – Rijeka (Circolo), Uljarska 1.


 
Promocija je u sklopu koncerta talijanskih arietta i opernih arija "Concerto Lirico L'Opera Italiana" mladih opernih pjevača pod mentorstvom prof. Olge Šober. Sudjeluju sopranistice Ana Majdak, Marijana Prohaska i Lorena Krstić, mezzosopranistica Iskra Stanojević, tenor Kristian Marušić te pijanist Filip Fak.
 
Album Alla stagion dei fiori, u redakciji prof. Lade Bujas Majić i nakladi Društva za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion, uz potporu Ministarstva kulture RH, predstavlja izbor od sedamnaest Zajčevih arietta na stihove Pietra Metastasija.
 
Metastasijevu poeziju uglazbljivali su najveći skladatelji, npr. Porpora, Caldara, Gluck, Mozart, Schubert, Beethoven, Rossini, Bellini i Donizetti. Njegova operna libreta uglazbljena su zamalo 800 puta. Samo je opera Zenobia uglazbljena više od 40 puta. Očigledno je mladi Zajc u Metastasijevim stihovima nalazio nadahnuće, a može se i naslutiti kako se želio okušati u tekstovima koji su već ranije bili uglazbljivani u više navrata. 
 
Uglazbljeni su tekstovi iz nekoliko Metastasijevih canzonetta, kantata, Strofâ per musica te opera Didone abbandonata, La clemenza di Tito, Zenobia, Il Demetrio i Il Demofoonte.
 
Nekoliko arietta ponekad se izvodi u glazbeničkoj praksi, a ovo novo tiskano izdanje nesumnjivo će obogatiti hrvatsku pjevačku literaturu.
 
Ariette će predstaviti Lada Bujas Majić i Davor Schopf. 
 
Većina arietta imat će na tim promocijama prvu suvremenu izvedbu.

Nazad