hr | en

Radio String Quartet Vienna u Glazbenom zavodu

Objavljeno: 2008-01-18

U subotu, 19. siječnja 2008. u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati, u okviru ciklusa Strings Only nastupa Radio String Quartet Vienna


Program:

Klaus Paier:                Choral & Tango                    
                                     Folkdance                            
                                     Chambre trois
                                     Invencion
Mallinger/Bittmann:      Lullaby for the Swan            
Klaus Paier:                  Bulgarian Dance                   
                   
                               *  *  *  *

John McLaughlin:          Resolution                           
                                      A Lotus on irish stream      
                                      Meeting of the Spirits         
                                      Dawn                                  
                                      Dream                                 
                                      1000 island Park                 
                                      Celestial terrestrial commuters       
                                      Vital transformation          

RADIO  STRING  QUARTET  VIENNA

Radio String Quartet Vienna Od Moviementa do Radia
Sve je započelo 2000. godine kada je Austrijski skladatelj Klaus Paier zamolio Bernia Mallingera da osnuje gudački kvartet za njegov CD ''Moviemento''. Rezultat je CD nominiran za nagradu ''Amadeus'' i, tako gudački kvartet ''Moviemento'' razvija zaseban život. Kroz nekoliko glazbenih projekata postao je ''Radio.String.Quartet.Vienna''. Dio imena ''Radio'' označava suvremenu glazbu, glazbenu različitost i zabavu.

Zvukovi Mahavishnu
John McLaughlinove kompozicije iz 1970-ih dodirnule su mnoge bivše obožavatelje Mahavishnu glazbe. Drugi sumnjaju da klasični gudački kvartet može podnijeti energiju klasičnog ''Mahavishnu Orkestra''.

Faktor koji predstavlja dodatni interes za glazbu ''Mahavishnu Orkestra'', može se pronaći u raznolikosti biografija glazbenika.

Bernie Mallinger (samostalan na Austrijskoj glazbenoj sceni od 1997 godine, aktivan vođa benda, organizator i učitelj): ''Još kao student bio sam obožavatelj ''Mahavishnu Orchestra''. Kao violinist bio sam fasciniran načinom na koji je McLaughlin uklopio instrument u jazz-rock. Otvorio mi je horizonte na mnogo načina kombinirajući različite stilove i zvukove na način koji je rijetko tko postigao, prije ili poslije njega. Sa mojeg stajališta melodična, harmonična i ritmična raznolikost u ovoj glazbi čini je pogodnom kako bi izveo gudački kvartet.

Asja Valčić (sa 18 godina diplomirala čelo u Zagrebu, nakon toga nastupala je kao članica međunarodnih orkestara i kao priznata solistica): '' Imam puno više slobode nego u klasičnoj glazbi. Sve što se doživljava kao neželjena buka, grebanje, skvićanje i zviždanje u klasičnoj glazbi može postati glazbeni doživljaj u našoj izvedbi. Mi smo svjesno upotrijebili te efekte na novom albumu. Rezultat je da četiri zasebna instrumenta često načine posve nov zvuk u potpunosti bez upotrebe elektroničkih efekata.

Johannes Dickbauer (nakon studija klasike u Salzburgu i Beču, trenutno završava na glazbenom institutu ''Curtis'' u Philadelphiji). Njegova darovitost za jazz je urođena: ''Moj ujak Klaus (Vienna Art Orcestra, Saxofour) mi je bio uzor kada sam i sam počeo improvizirati. Sve je započelo kao hobi, ali sa vremenom je postajalo fascinantnije, u jazzu, stvarati drugačije zvukove violinom.

Cyntia Liao (iz Taipeia. Smatra Beč svojim rodnim gradom). Ova temperamentna violistica bila je vođa dionice u mnogim međunarodnim orkestrima i opernim kućama prije nego li je otkrila svoj interes za Radio.String.Quartet.Vienna. Ona donosi humor i šarm svojim ulogama '''komunikacije između registara'': ''Glazbi je potrebna energija na pozornici. Ovo je nešto što predstavlja konstantan izazov za nas i rad čini zanimljivim iskustvom na granicama stilova i kultura.      

ARTAGENT KONCERTNA POSLOVNICA d.o.o.
Božidara Adžije 17
10000 Zagreb
Tel/fax: 3646 937
Gsm: 098 9755 482
 
www.artagent.hr

Nazad