hr | en

Rovinj World Music Festival

Objavljeno: 2006-07-19

Od 21. do 22. srpnja na ljetnoj pozornici Monte u Rovinju (ispod crkve Sv. Eufemije) održati će se po prvi puta Rovinj World Music Festival.


Idejni začetnik festivala i programski savjetnik je Tamara Obrovac u suradnji s glazbenom produkcijom G.I.S. iz Rijeke i uz podršku Turističke zajednice i Grada Rovinja. Program počinje u petak u 20 sati, a cijena ulaznice za jednu večer festivala je 40,00 kn.

Rovinj World Music Festival zamišljen je kao glazbena manifestacija koja će stručnim odabirom glazbenika i prezentacijom domaćih vrijednosti doprinijeti kvaliteti kulturne ponude grada i regije. World music ili glazba svijeta glazbena je vrsta koja unutar suvremene interpretacije svoju inspiraciju crpi iz glazbene baštine različitih kultura. To je ujedno i jedan od najdominantnijih i najotvorenijih glazbenih trendova današnjice u kojem je jednako moguće doživjeti tradicionalnu i modernu glazbu u svim kombinacijama i žanrovima.

Festivalske večeri će započeti bitinadama u izvedbi KUD «Marco Garbin». Bitinade su poznate po osebujnoj melodijskoj koncepciji sličnoj igri pri čemu se glasom vjerno imitiraju i majstorski reproduciraju zvukovi glazbala bez ikakvog notnog zapisa pa su stoga skladbe uvijek različite i nove.

U glavnom programu posjetitelji će ove godine imati priliku vidjeti i poslušati vrhunske sastave poput Terrafolk iz Slovenije, Maczde Karpate iz Francuske, te ženske klape Kastav iz Kastva i Tehu iz Cresa. Terrafolk iz Slovenije, dobitnici Radio BBC3 World Music Audience nagrade, su jedan od najuspješnijih i najosebujnijih world music sastava s ovih prostora. Maczde Karpate je čeveročlani francuski rock sastav čiji glazbeni izraz uključuje različite glazbene pravce poput rocka 70-tih, grunge-a, noisy pop-a, metala i neo-metala, ali i elektronsku glazbu, regge i world glazbu. Enigmatski naziv sastava predstavlja imaginarnu osobu iz slavenske kulture kojom su fascinirani i nadahnuti članovi sastava.

Rovinj World Music Festival će svakako pridonijeti promociji istarskog i hrvatskog kulturnog identiteta, ali će isto tako nastojati prezentirati kulturne vrijednosti drugih naroda kroz jedinstveni izričaj glazbe svijeta.

Nazad