hr | en

Simfonijski orkestar Radio Stuttgarta

Objavljeno: 2007-05-21

U četvrtak, 24. svibnja 2007. u 19.30 u KD Vatroslava Lisinskog održat će se posljednji koncert u sezoni Svijeta glazbe Koncertne direkcije Zagreb. Gostuje Simfonijski orkestar Radio Stuttgarta pod ravnanjem Sir Rogera Norringtona i Sara Mingardo (alt).


Program

 
Richard Wagner
Pet pjesama za ženski glas i glasovir, WWV 91
(ork. Hans Werner Henze)
Der Engel
Stehe Still
Im Treibhaus
Schmerzen
Träume


***

Anton Bruckner
Treća simfonija u d-molu, WAB 103
(prva inačica, 1873./74.)
Gemässigt, misterioso
Adagio: Feierlich
Scherzo: Ziemlich schnell
Finale: Allegro

 
SIMFONIJSKI ORKESTAR RADIO STUTTGARTA

Godine 1945. američka je vojna vlast počela angažirati glazbenike da bi stvorila simfonijski orkestar za potrebe novoosnovanog Radio Stuttgarta. Nitko u tom trenutku nije mogao ni sanjati da će se tako okupljen orkestar za samo nekoliko desetljeća vinuti u zvjezdane visine svjetske orkestralne elite. Na tom putu od orkestra gradskog radija do turneje od Royal Festival Halla do Carnegie Halla zasigurno su mu pomogli veliki dirigenti koji su ga vodili – od prvih, Hansa Müller-Kraya i Carla Schurichta, do Sir Johna Barbirollija, Karla Böhma, Ferenca Fricsaya, Wilhelma Furtwänglera, Ericha Kleibera, Hansa Knappertsbuscha, Leopolda Stokowskog, Sir Georgea Soltija i Giuseppea Sinopolija.
No, dva su razdoblja i dva dirigenta imala posebno značenje u razvoju orkestra – sedamdesete godine sa Sergiuom Celibidacheom i devedesete sa Sir Nevilleom Marrinerom. Oni su povećali broj koncerata, snimanja i turneja, stvarajući tako uistinu svjetski orkestar. Danas su, osim Sir Rogera Norringtona, stalni dirigenti još i Andrey Boreyko i Peter Eötvös, čime se usklađuju dvije glavne komponente rada orkestra – najbolja moguća interpretacija klasične glazbe i stalna promocija suvremene glazbe.

Sir Roger Norrington je šef dirigent Simfonijskog orkestra radio Stuttgarta od 1998. godine. Od prvog trenutka Norrington je zacrtao dva pravca svog djelovanja – djela skladatelja u rasponu od bečkih klasičara do romantičara, te velika djela engleske simfonijske glazbe (Elgar, Vaughan Williams, Holst, Walton i Tippett). Norrington je uspio stvoriti jedinstveni profil orkestra, kombinirajući povijesno autentičnu izvedbenu praksu s mogućnostima suvremenih orkestara. Rezultat ove sinteze je jedinstveni zvuk orkestra, “štutgartski zvuk”, kako su ga nazvali kritičari, ali i oduševljena publika, kako u samom Stuttgartu, tako i svugdje gdje gostuju. Specifičnost poimanja ideje orkestra koju ima Norrington očituje se i u njegovom izboru programa – godina 2002. bila je posvećena Beethovenu, pa je izvedeno i snimljeno svih devet simfonija za što je osvojena i nagrada Grammy! Naredne sezone nosili su redom Berlioz, Schumann, Mahler, Vaughan Williams, Brahms i Tippett.


Altistica Sara Mingardo rođena je u Veneciji, a studirala je u rodnom gradu i u Sieni. Pobjednica je niza nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Uz redovite nastupe u svim važnijim talijanskim opernim kućama, Sara Mingardo redovita je gošća najznačajnijih svjetskih glazbenih pozornica. Među dirigentima s kojima surađuje ističu se Claudio Abbado, Rinaldo Alessandrini, Ivor Bolton, Riccardo Chailly, Myung-Whung Chung, Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner, Marc Minkowski, Sir Roger Norrington, Trevor Pinnock, Christopher Rousset, Jordi Savall, Peter Schreier i Jeffrey Tate. Njezin širok operni repertoar obuhvaća djela u rasponu od Monteverdija, Vivaldija, Händela i Glucka, preko Rossinija i Verdija, sve do Debussyja i Ravela. Umjetnica redovito nastupa i na koncertnim podijima. Njene su interpretacije zabilježene na brojnim nosačima zvuka. Njezin doprinos snimci Händelove kantate Aci, Galatea e Polifemo (pod vodstvom Emmanuelle Haïm) priskrbio joj je 2003. prestižnu godišnju nagradu časopisa Gramophone u kategoriji baroknog pjevanja.

Nazad