hr | en

Simply Brass i Mia Elezović u Dvorani Lisinski

Objavljeno: 2013-05-08

U petak, 10. svibnja 2013. u 20 sati u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski koncert će održati Kvintet Simply Brass. Gošća im je pijanistica Mia Elezović.
www.kdz.hr

PROGRAM:

S. Silverman: VARIJACIJE NA TEMU KURTA WEILLA za glasovir i brass kvintet                             
solist: Mia Elezović, glasovir


I. McDonald: SEA SKETCHES za brass kvintet                   
Martime Overture
Sunset Shanty
Hornpipe


M. Prohaska: UN PETIT BLUES

W.A. Mozart: RONDO ALLA TURCA (obradba: A. Bošnjak)
 solist: Alan Bošnjak, trombon


B. Ivanković : QUODLIBET za glasovir i brass kvintet, praizvedba                                        
solist: Mia Elezović, glasovir


F. Waller / L. Henderson: A HANDFUL OF KEYS

T. Monk / I. Luis: 'ROUND MIDNIGHT

T. Layton / H. Creamer: AFTER YOU'VE GONE

A. G. Villoldo / F. Fernando: EL CHOCLO

A. Piazzola: LIBERTANGO za glasovir i brass kvintet (obradba: A. Bošnjak)
solist: Mia Elezović, glasovir

Kvintet SIMPLY BRASS djeluje sedam godina tijekom kojih je održao niz zapaženih koncerata u inozemstvu i diljem Hrvatske. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te preradbi skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz skladbi i popularnih melodija. Ansambl je tijekom 2010. snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Potiče i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo tako što naručuje od domaćih skladatelja nova djela za brass kvintet te ih kasnije i praizvodi. Najvažniji nastup kvintet je ostvario u listopadu 2011. koncertima na Julliard School of Music u New Yorku gdje je predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet i uz to praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, posvećenu upravo ovom ansamblu. Skladba je kasnije i objavljena u izdanju ugledne američke izdavačke kuće The Theodore Presser Company. U pripremi je i novi nosač zvuka sa skladbama Erica Ewazena na kojem će se naći i skladba Balkanika, te novo djelo Komorni koncert za trombon i kvintet koji je imao svjetsku praizvedbu u Zagrebu. Simply brass ostvario je zapaženu suradnju sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH na koncertima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te je više puta nastupao na Velikogoričkom brass festivalu gdje je postao rezidencijalni ansambl. Surađuje s Koncertnom direkcijom Zagreb u ciklusu Glazbeni prsten, a od 2011. održava i samostalni ciklus koncerata u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski. Uz kvintet redovito nastupaju renomirani domaći i strani glazbenici kao što su Allen Vizzutti, Jan Cober, James C. Lebens, Radovan Cavallin, Šimun Matišić, Mia Elezović i dr.
Simply brass održava i edukativne koncerte u osnovnim školama gdje ansambl promovira glazbu za limene puhače i potiče interes djece i mladih za limene puhačke instrumente.

Tomica Rukljić diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Đ. Selaka. Dobitnik je Rektorove nagrade za postignute rezultate tijekom studija. Solist je Zagrebačke filharmonije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH te drugim orkestrima u Hrvatskoj. Dugi niz godina bio je član grupa Cubismo i Soulfingers. Sada je član ansambla 7/8.

Rudolf Homen diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kubičeka. Podučava trubu u Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu te je dirigent Orkestra Hrvatskog Crvenog križa u Fužinama. Surađuje s orkestrom Opere HNK u Zagrebu, orkestrom Opere HNK I. pl. Zajc u Rijeci te Simfonijskim orkestrom HRT-a.

Hrvoje Pintarić diplomirao je rog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mateića, a usavršavao se na Muzičkoj akademiji u Pragu kod prof. Tylšara. Nekoliko godina bio je solo hornist Simfonijskog orkestra u Dubrovniku. Trenutno je hornist orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Alan Bošnjak diplomirao je trombon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Hochschule für Musik u Grazu. Sudionik je nekoliko međunarodnih trombonističkih natjecanja (Porcia, Geneva i dr.). Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo. Trombonist je orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Joe Kaplowitz završio je studij glasovira, tube i kompozicije na Youngstown State University 1995. godine. Redovito nastupa sa poznatim imenima američke blues i jazz scene. Godine 2006. seli u Hrvatsku gdje surađuje s brojnim glazbenicima te Big Bandom HRT-a i Kvartetom LeKAP. Piše aranžmane za autorske kompozicije supruge Lele Kaplowitz.Mia Elezović diplomirala je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Zvjezdane Bašić, na Hochschule für Musik u Beču u klasi Hansa Petermandla te na Hochschule für Musik u Frankfurtu u klasi Herberta Seidela. Magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na poziv Japanske vlade odlazi na desetomjesečni studijski boravak u Kyoto (2004.). Sudjelovala je u brojnim majstorskim tečajevima i radionicama renomiranih profesora (S. Bishop-Kovacevich, E. Picht-Axenfeld, H. Nakamura, J. Perry, J.-F. Antonioli, J.O'Conor i dr.) i specijalizirala se u programu Contemporary Performance na Manhattan School of Music u New Yorku. Uspješno je nastupala na međunarodnim pijanističkim natjecanjima i primila različite nagrade za uspješno umjetničko djelovanje. Vrlo rano započinje međunarodnu koncertantnu aktivnost, a ističu se nastupi u Carnegie Hallu i Glasovirskom salonu Yamaha. Surađivala je s brojnim orkestrima i komornim sastavima u Europi, Japanu i Americi te umjetnicima i dirigentima (K. Ono, P. Dešpalj. P. Rophé, P. Škerjanc, Z. Srzić i dr.).Gošća je radijskih i TV programa u Hrvatskoj i Njemačkoj te domaćih i inozemnih glazbenih festivala. Kao pedagog djeluje na brojnim inozemnim glazbenim učilištima, a od studenog 2010. predaje na Conservatoire Royal de Liege u Belgiji.

copyright by Miro Taradi 

Nazad