hr | en

Sofia Jannok i Trio Petra Tikkanena u Zagrebu

Objavljeno: 2006-04-21

U okviru kulturne razmjene Hrvatske i Švedske, projekta pod nazivom Musical Links gostovat će u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži mlada pjevačica, Laponka Sofia Jannok i Trio Petera Tikkanena


Koncerti će se održati

  • u ponedjeljak, 24.04.2006.

Zagreb, Klub Škola, Bogovićeva 7/II, u 22:00 sata

  • u utorak, 25. 04.2006.

Osnovna škola Matija Gubec, Gornja Stubica, u 13:00 sati
Centar za kulturu Jastrebarsko u 19:00 sati

SOFIA JANNOK i TRIO PETRA TIKKANENA

Sofia Jannok – glas
Peter Tikkanen – klavijature
Juan Patricio Mendoza – bas
Johan Englund - udaraljke

Sofia JannokSofia Jannok je Laponka. Ima 23 godine i dolazi iz grada Gallivare na sjeveru Švedske. Nadarenost je pokazala nastupajući od najranijeg djetinjstva. U posljednje vrijeme Sofija nastupa kao solistica uz prateći trio. Osim izvođenja tradicionalnog yoik pjevanja, piše i vlastite skladbe u kojima spaja izvornu ritmiku i melodiku s elementima tehna, popa i jazza. Usprkos snažnom utjecaju suvremenog švedskog načina življenja ostaje vezana uz svoju kulturu preko koje želi upoznati što više ljudi. Za mladu publiku u okviru Jeunesses Musicales Sweden (Švedske glazbene mladeži) nastupa s programom Od Yoika do tehna. Pojavljuje se na više CDa, godine 2004. gostovala je u Kanadi, te je 2 puta pobijedila na natjecanju Pjesma Eurovizije malih naroda.
Sofia Jannok Pripada zanimljivom Sami narodu, koji živi u sjevernom predjelu Skandinavije na granicama četiriju država: Švedske, Norveške, Finske i Rusije. Oni imaju svoj jezik i svoju kulturu koja se razlikuje od kulture većinskih naroda u okruženju. Ima ih svega oko 80.000 tisuća (teško je reći točan broj jer službeni popisi ne uključuju podatke o etničkom porijeklu). Večina Samija živi u Norveškoj. Oblast u kojoj žive zove se Sápmi ili Samiland. To je njihovo tradicionalno tlo i njihova zemlja iako nije prepoznata od strane četiri nacionalne države. Na sjeveru Švedske populacija Sámija predstavlja čak 10% ukupnog stanovništva.

Yoik ili Juoiggus je tradicionalan oblik Sámi pjesme.
U originalu, Yoik se odnosi samo na nekoliko stilova Sámi pjevanja, ali u engleskom jeziku ova riječ se odnosi na sve stilove tradicionalnog Sami pjevanja. Zvuk se može usporediti s tradicionalnim pjevanjem nekih kultura američkih Indijanaca. Svaki yoik je zamišljen tako da predstavlja osobu ili mjesto. To ne znači da pjesma govori o osobi ili mjestu nego da pjevač (yoiker) pokušava pjesmom prenijeti «ono bitno» o osobi ili mjestu. Obično sadržava tek nekoliko stihova ili ih uopće nema. Ovakav tip pjesme može biti duboko osoban ili duhovan.
Improvizacija je vrlo česta. Postoje i drugi oblici yoika, u širem smislu, koji su više epski u svom izričaju.

Nazad