hr | en

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble na Sušaku

Objavljeno: 2006-03-08

U subotu 18. ožujka 2006. u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku (Strossmayerova 1) koncert će održati Tamara Obrovac Transhistra Ensemble. Organizator koncerta je Koncertna agencija GIS uz potporu Odjela gradske uprave za kulturu.


(c) www.tamaraobrovac.com

TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA ENSEMBLE
Tamara Obrovac, glas, flauta, skladbe (Pula, Hrvatska)
Uroš Rakovec, gitara, mandolina (Kranj, Slovenija)
Žiga Golob, kontrabas (Ljubljana, Slovenija)
Fausto Beccalossi, harmonika (Brescia, Italija)
Krunoslav Levačić, bubnjevi (Zagreb, Hrvatska)


Pjevačica , flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac, jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni, a zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe i dijalekta koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, u nekoliko je posljednjih godina stekla veliku popularnost.
(Istra je sjevernojadranski poluotok, prekrasna hrvatska regija, posebna po svojoj glazbenoj i dijalektalnoj tradiciji.)

Uz internacionalnu koncertnu aktivnost Tamara sklada glazbu za balet, kazalište i film, a stalni je član međunarodnog ensemblea Balkan Winds.

Alkemijom sa izvanrednim glazbenicima njenog internacionalnog transhistria ensemble-a koji vješto i prirodno spaja elemente istarske, mediteranske glazbe, jazza sa elementima suvremene glazbe, postiľe nevjerovatnu lakoću izričaja svojstvenu zaista samo najvećim umjetnicima. Njihovi su nastupi proľeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snaľnom komunikativnošću, a njen je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument. Upravo taj prirodni suzivot različitih glazbenih formi i improvizacije definitivno etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je koristeći elemente vlastite tradicije stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve više prepoznatljiva i prisutna na svjetskoj glazbenoj sceni.
Njen daljnji iskorak na svjetsku glazbenu scenu biti će svakako pojačan i nominacijama za BBC Radio 3 World music Awards 2004 - u kategoriji Europske glazbe i Nagrade publike, kao i mnogobrojnim pozitivnim reakcijama internacionalne kritike i publike...
Jon L. Walters u britanskom Guardianu, 20. 02. 04 u povodu objavljivanja kompilacijskog CD-a nominiranih za BBC jevu World music nagradu biljeľi: "Na svu sreću, mogućnost nasumičnog biranja na ovakvim kompilacijama omogućuje traganje za nečim što nikada prije niste čuli. U mom slučaju "blind date" umjetnica je Tamara Obrovac. Cansoneita (A small song) u izvedbi Obrovac i transhistria ensemble-a, lebdeća je, očaravajuca stvar, s bubnjevima što se šire prostorom, zvučnom harmonikom i divnim vodećim vokalom Obrovac. Živjeli!"

Izdala je 5 autorskih CD-a 1996 "Triade", 1998, "Ulika", 2000 "Transhistria", 2002, "Sve pasiva", 2003, "Daleko je", 2005, kroz koje profilira autorski pristup stvarajući unikatnu autorsku formu koja inspirirana istarskom i s·irom mediteranskom tradicijom etablira "osobnu poetiku autorice".

Nazad