hr | en

Ususret Osorskim glazbenim večerima - koncert dua Gašparović

Objavljeno: 2018-07-04

Osorske glazbene večeri koje će se održati od 15. srpnja do 18. kolovoza bit će predstavljene na tiskovnoj konferenciji u nedjelju, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Osoru. O 43. festivalu Osorske glazbene večeri govorit će Branko Mihanović, umjetnički ravnatelj festivala, Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Mali Lošinj, Ljubomir Gašparović. Okupljene će pozdraviti gđa. Ana Kučić, gradonačelnica grada Mali Lošinj.


Nakon razgovora koncert će održati glasovirski duo Danijela i Ljubomira Gašparovića s početkom u 20 sati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru. Ulaz na koncert je besplatan.


Osorske glazbene večeri (OGV) festival su klasične glazbe koji se od 1976. odvija u Osoru, tom malom čarobnom gradiću na prevlaci otoka Cresa i Lošinja. Godine 2011. prepoznat je i na širem društvenom planu te je proglašen nacionalnim festivalom. Koncerti u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije ili pak na osorskoj pjaci, privlače prije svega kvalitetom svojega sadržaja, ali i atmosferom koju ovaj ljetni glazbeni festival nudi. Festival je postavljen na tri osnovne premise: međunarodni karakter – afirmacija hrvatskog suvremenog umjetničkog stvaralaštva – afirmacija Osora kao grada kulture i glazbe.  

Na ovogodišnjim Osorskim glazbenim večerima će se, uz imena svjetskih skladatelja, naći čak šest praizvedbi hrvatskih autora i respektabilan broj djela hrvatske glazbene baštine. Cjelokupan festival posvećen je rođendanima trojice hrvatskih skladatelja, Frani Paraću (1948.), Berislavu Šipušu (1958.) i Davoru Bobiću (1968.) čije će se skladbe, uključujući i praizvedbe najnovijih kompozicija, nalaziti na programima gotovo svih koncerata. Uz vrhunske domaće soliste poput Srđana Bulata, Krešimira Stražanca, Marije Kuhar Šoša, Ivane Kuljerić Blić te ansamble poput Zagrebačkih solista, Ad Gloriam brass i Capelle Odak, publika će na 43. izdanju festivala imati prilike čuti i najrenomiranije svjetske izvođače poput Zbora Gustav Mahler ili gudačkog kvarteta Arditti. Nastupit će i svjetski poznat francuski ansambl za staru glazbu L'Arpeggiata s posebnim programom naslovljenim Mare Adriaticum, koji obuhvaća tradicionalnu i baroknu glazbu Venecije, Apulije i Hrvatske, a kojim želimo na dostojan način obilježiti europsku godinu kulturne baštine, ukazujući na više stoljetnu pripadnost zajedničkom europskom prostoru. Također, na Festivalu će nastupiti jedan od najboljih španjolskih komornih ansambala, klavirski trio Arbós, te švicarska sopranistica Christiane Boesiger koja će uz trio folksmilch izvesti Piazzollinu operitu María de Buenos Aires i to neposredno nakon dvije odavno rasprodane izvedbena ovogodišnjem prestižnom Festivalu u Bregenzu. Vođeni prošlogodišnjim izrazito uspješnim nastupima mladih pijanista Aljoše Jurinića i Lovra Marušića najavljujemo prvi festivalski nastup još jedne pijanističke zvijezde u usponu, mladog Ivana Krpana, laureata međunarodnog natjecanja Feruccio Busoni. Pod umjetničkim vodstvom Monike Leskovar održat će se već tradicionalan segment OGV-a Monika i prijatelji, na kojem će slavna hrvatska violončelistica sa svojim prijateljima, ujedno vrhunskim glazbenicima, izvesti najpoznatija djela svjetske i domaće glazbene literature. Glazbeni podij mladih talenata prepustit ćemo pobjedniku natjecanja Ferdo Livadić i Papandopulo, riječkom pijanistu Ivanu Vihoru. 
 

Nazad